Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Som anmelder læser Jens Raahauge mange bøger. 300-400 børne- og ungdomsbøger bliver det til om året. Dertil kommer en mængde anden skøn- og faglitteratur. Han har ikke selv overblik over, hvor mange bøger, han har læst.
Jens Raahauge er uddannet folkeskolelærer i Aarhus i 1970erne. Han har siden været skoleleder på to skoler og formand for Dansklærerforeningen siden 1988.
Hans liv er dedikeret litteraturen. Som anmelder, foredragsholder, forfatter, medlem af præsidiet for Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris eller som formand i Dansklærerforeningen. Desuden er han bestyrelsesmedlem i Unicef, konsulent ved Dansklærerforeningens forlag og medlem af præsidiet for den pædagogiske tænketank, Sofia.
Det er lidt på trods, at Jens Raahauge bærer en stor kærlighed til undervisning og skoleliv. I 2.G. på Haslev Indremissionske Gymnasium i begyndelsen af 1960erne oplevede han den ydmygelse at blive korporligt straffet af sin lærer – en officer fra Første Verdenskrig. Oplevelsen havde da også stor indflydelse på Jens Raahauges beslutning om at forlade Sjælland efter studentereksamen, og det fysiske overgreb har siden stået i skærende kontrast til alt det, han stod for i 17 år som skoleleder tilbage på Sjælland i henholdsvis Helsingør og Fredensborg og står for som børnebogsforfatter og debattør.
Folk omkring Jens Raahauge fremhæver hans evne til at møde folk i øjenhøjde. Han kan hurtigt omstille sig fra at tale med børn i de små skoleklasser, der skal lære at bøje navneord, til at debattere folkeskolepolitik og Pisa-undersøgelser med en minister og igen til at tale med gode venner om sproglige finurligheder.
Han kan godt lide at diskutere, for diskussion fører til handling, som han siger. Det er vigtigt, at en diskussion har jordforbindelse og er handlingsorienteret.
En rød tråd gennem alt, hvad Jens Raahauge siger, tænker, skriver og læser, er kærligheden til sproget. Han ser det som alle lærernes opgave at præsentere eleverne for sprogets underfundighed. Lige så meget hader han, når sproget bliver misbrugt.