Danskernes yndlingstysker

75 i dag. Dansk fodbold havde brug for en tysker, da Sepp Piontek kom til og blev landstræner i 1979.

VM-heltene fra 1986 fejrede 25 års jubilæum i 2011 på Vedbæk Stadion, hvor de spillede mod Søllerød-Vedbæk. Arkivfoto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sepp Piontek tog det greb om udviklingen af det danske landshold, som var med til at skabe et af verdens bedste og mest attraktive landshold i midten af 1980erne.

Dagens 75 års fødselar havde formentlig været en del mindre uden det spillermateriale, han havde til rådighed, men dansk landsholdsfodbold havde nok også været meget mindre uden Sepp Piontek.

Han bragte en professionalisme og hårdhed ind i jobbet, men var samtidig meget bevidst om ikke at kvæle det rum for kreativitet, som de største danske spillere havde brug for. På den måde skabte han et hold, hvor spillere som Michael Laudrup, Preben Elkjær, Frank Arnesen og Morten Olsen skabte nogle af dansk fodbolds største resultater.

Piontek kom med en aktiv karriere bag sig, der havde budt på 11 år i Werder Bremen, hvor han opnåede mere end 200 Bundesligakampe for klubben, som han senere blev træner for. Han trænede også Fortuna Düsseldorf og St. Pauli, ligesom han var omkring stillingen som landstræner på Haiti, inden Danmark kaldte.

Preben Elkjær sagde angiveligt noget i retning af »åh nej, ikke en tysker,« da han hørte, hvem der var blevet landstræner, men Piontek blev snart en regulær yndlingstysker, lærte sig sproget og den danske jargon. Og så skabte han resultater.

Piontek bragte Danmark til EM i 1984, hvor holdet nåede frem til semifinalerne. Her røg man efter straffesparkskonkurrence ud til Spanien. To år senere til VM i Mexico blev Spanien igen Pionteks banemænd i 1/8-finalen, hvor Danmark led et smerteligt 1-5-nederlag efter i den indledende pulje at have spillet det måske allerbedste fodbold i den turnering, da man slog Skotland, Uruguay og Vesttyskland.

Piontek tog også Danmark til EM i Vesttyskland to år senere, men havde her forsømt at få lavet det nødvendige generationsskift. Holdet hang ikke sammen og røg ud efter et hårdt gruppespil mod Spanien, Vesttyskland og Italien.

Han missede efterfølgende kvalifikationen til VM i 1990 og stoppede som landstræner for at fortsætte som landstræner i Tyrkiet på et tidspunkt, hvor han også havde været utilfreds med historier om ham i dansk presse.

I Tyrkiet blev han igen en opbygger af et landshold, hvor potentialet var til at få øje på, men hvor resultaterne aldrig rigtig havde været der.

Men Piontek var blevet så meget dansker, at han i 1995 vendte tilbage og blev træner i AaB, siden kom han også forbi Silkeborg. 2000-2002 fungerede han som grønlandsk landstræner, og i dag bor danskernes yndlingstysker på Fyn.