Dansk underholdnings godfather fylder 70

Sangeren og sangskriveren Keld Heick har gennem seks årtier med usvigelig professionalisme sat sit præg på den dansksprogede underholdningsscene.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I disse Grand Prix tider er det vanskeligt at komme udenom dagens fødselar. Ikke færre end 31 bidrag og ni sejre er det blevet til, og det har først og fremmest været i rollen som tekstforfatter. Kort sagt – Keld Heick er manden bag ord som »Krøller eller ej«, »Det’ lige det«, »Ka du se hva’ jeg sa’«, »Vi maler byen rød«, »Hallo Hallo« og »Under stjernerne på himlen«. Endvidere har han selv været Grand Prix-solist, ligesom han har været vært på det danske show og kommentator på det europæiske.

Helt faktuelt har fødselarens musikalske univers sit udspring i teenageårene, hvor han med sin sang og sin guitar kunne glæde sine skolekammerater, og hvor han i 1962 vandt Foreningen Nordens talentkonkurrence for efterfølgende at repræsentere dansk popmusik ved en nordisk sangkonkurrence i Stockholm.

Året efter dannede han pigtrådsorkestret The Donkeys, som i 1965 vandt danmarksmesterskabet i beat. Det førte til et par singler med engelsksprogede sange af Keld Heick, inden det store gennembrud kom i 1966, da gruppen – nu som Keld & The Donkeys – indspillede den gamle traver »Ved landsbyens gadekær«.

Sangen gik rent ind hos folk i alle aldre, og den var med til at igangsætte en bølge, hvor danske beatorkestre skulle synge på dansk og helst tage gamle danske melodier under kærlig behandling. Øverst på bølgen red dog Keld & The Donkeys med slagnumre som »En tusindfryd i min hånd« og »Jeg ringer på fredag«, og fra 1968 blev det sideløbende til en solokarriere for Keld Heick med hits som »Vi skal gå hånd i hånd« og »Lady Barbara«.

Allerede i underskolen i Valby havde Keld Heick truffet en pige, der hed Hilda, og det er her, man må sige: Resten er historie. Hun blev i hvert fald i 1968 til Fru Heick, og i 1976 overtalte gemalen hende til at gå med i pladestudiet for at synge refrænet »Do You Speak English«. Det gjorde hun ganske smukt, så da Keld & The Donkeys blev opløst i 1980, faldt det naturligt, at duoen Keld & Hilda blev fast inventar på de danske landeveje og tilhørende scener. Og det er de fortsat. Parret var i årene 1993-1998 også direktører for Nykøbing Falster Revyen, hvor Keld Heick selvfølgelig fik brugt de fine tekstforfatter-evner, som utallige danske kunstnere gennem årene har nydt godt af.

At Keld Heick også er en sympatisk og begavet TV-vært, gik ikke mindst op for de danske seere, da han i årene omkring 2000 stod for DR-lørdagsprogrammet »Musikbutikken«. Her præsenterede han talrige danske kunstnere, ligesom han interviewede, akkompagnerede og sang duet med udenlandske koryfæer som Tom Jones, David Bowie og Cliff Richard. Og som en institution i dansk underholdning har Keld Heick i de senere år videreført den ulastelige stil som vært på TV2 Charlie i »Mig og mine sange« og »Top Charlie«.

Endeligt skal nævnes den store succes, Keld Heick siden 2008 har haft ved sammen med Stig Rossen, Jesper Asholt og Jesper Lohmann at genoplive den legendariske sanggruppe Four Jacks, og at fødselaren ved det nyindstiftede og netop afholdte show »Dansk Top Prisen« velfortjent modtog »Æresprisen 2016«.