Dansk presses ny historiker

Ole C. Jørgensen fuldender sin rejse gennem chefkontorer med et mammutværk om danske aviser.

Ole C. Jørgensen.  
Læs mere
Fold sammen

Med et godt gemyt og et solidt politisk gehør har Ole C. Jørgensen gjort en enestående rejse gennem den hjemlige avisverden. Fra han som 17-årig gik i journalistisk mesterlære i Randers til han blev chefredaktør på lokale og regionale aviser i Jylland, på Sjælland og på Fyn og i morgen fylder 70 som nybagt forfatter og forsker.

Han har netop afleveret sit seniorlivs kraftpræstation til udgivelse her først på året: Fjerde bind af De Danske Avisers Historie 1992-2011, en moppedreng på 800 sider, der foreløbig fuldender pressehistorikeren, afdøde professor Niels Thomsens første tre bind.

»I knap fire år har jeg i samarbejde med Statsbiblioteket i Aarhus og på ture landet over beskrevet personer, aviser og bureauer i to af de mest begivenhedsrige årtier i branchen – så må vi jo se, om jeg får kollegiale hug derfor,« siger han med et smil.

Hans baggrund er en tour de force gennem Randers Amtsavis, Kolding Folkeblad, Morsø Folkeblad, Aalborg Amtstidende, Nordjyske Morgenblade, Himmerland, Hobro Dagblad, Faaborg Avis, Roskilde Dagblad, Næstved Tidende, Århus Stiftstidende og Fyns Amts Avis.

På to af posterne lukkedes aviserne tjubang fordi kassen var tom. Så lavede han et skilt, som siden har fulgt ham: »Det frieste ord hviler bedst på et solidt økonomisk grundlag.«

I Roskilde erindres Ole C. for sin redaktørtid dér, fordi han sammen med bladets daværende redaktionschef Jørgen Ejbøl under bulder og brag startede landets første avisradio.

Nu sidder de sammen i Jyllands-Postens Fondsbestyrelse med Ejbøl som formand.

Fødselaren er kendt som Ole C. Men hvad står C’et for?

»En pudsig historie. Jeg er navngivet med Ole, men der har altid været Christian med i vores slægtsnavne, så da jeg lå som værnepligtig på Karup, fik jeg sendt en anmodning til statsamtet om at få Christian føjet til mit fulde navn. Men etaten har fejlagtigt læst ønsket som Christer – og det har jeg så heddet siden«.

Ole C. er ofte på farten som rejsejournalist, hvor hustruen Kirsten bistår med fotos. Men i morgen er de hjemme på Skovsbostrand 19 i Svendborg, hvor døren står på klem.