Danser med Kevin

Kevin Costners filmkarriere har givet ham et væld af priser og i privatlivet har fire koner skænket ham syv børn.

Foto: Tiziana Fabi/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det blev et tilfældigt møde med skuespilleren Richard Burton på en flyvning fra Mexico, der fik Kevin Costner til at satse alt på at blive skuespiller.

»Hvis det er skuespiller, du vil være,« sagde den ældre og noget alkoholiserede Burton til unge Costner, »så sæt alt ind på det. Ellers bli’r du det aldrig.«

Kevin Costner tog hjem, sagde sit faste job op, og flyttede konen og sig selv til Hollywood.

Costner, der fylder 60 år 18. januar, blev født i Lynwood, Californien. Hans far var elektriker og hans mor socialarbejder. Han havde to ældre brødre, hvoraf den ene døde som spæd.

Som teenager sang han i den lokale baptistkirkes kor, skrev digte og tog undervisning i at skrive kreativt. Da han var 18 byggede han sin egen kano og padlede ad de samme vandveje som Lewis og Clark på deres vej mod Stillehavet.

Kevin Costner har en business-uddannelse fra California State University. Samtidig tog han undervisning i skuespil fem aftener om ugen. I 1978 giftede han sig med sin kæreste fra gymnasiet, Cindy Silva, og fik fast arbejde som marketingmand i Los Angeles-forstaden Orange County. Så var det, han tilfældigt mødte Richard Burton.

Ankommet til Hollywood arbejdede han med tilfældige jobs som lastbilchauffør, dybhavsfiskeri og minibusture til filmstjernernes hjem, før han langsomt fik arbejdet sig frem til en position i filmindustrien. Før han nåede så langt medvirkede han i en film med blød porno indtil han endelig fik en rolle i en rigtig storfilm, »The Big Chill« (dansk, »Gensyn med vennerne«) fra 1983. Ganske vist endte de scener, han medvirkede i, med at ryge ud af filmen, så det eneste, man ser, er hans krop, da han som lig bliver klædt på i kisten, men instruktøren Lawrence Kasdan huskede Kevin Costner, da han et års tid senere gik i gang med western-filmen »Silverado« (1985) og så kom der gang i en karriere, der indtil videre har resulteret i to Oscar-statuetter, tre Golden-Globes og en Emmy. Plus det løse.

Til Kevin Costners mest mindeværdige filmroller hører hans Eliot Ness i »The Untouchables«, Crash Davis i »Bull Durham«, Ray Kinsella i »Field of Dreams«, Lt. John J. Dunbar i »Dances with Wolves«, Jim Garrison i »JFK«, Robin Hood i »Robin Hood: Prince of Thieves«, Frank Farmer i »The Bodyguard« og Jonathan Kent i den seneste Superman-film, »Man of Steel«. Til gengæld floppede han fælt med de to post-apokalyptiske »Waterworld« (1995) og »The Postman« (1997). Den sidste er, ud over han spiller hovedrollen, tilmed instrueret og produceret af ham selv.

Kevin Costner er far til syv børn. Han har tre børn fra sit første ægteskab med Cindy Costner. Parret blev skilt i 1994 efter 16 års ægteskab. Herefter havde han en kortvarig affære med Bridget Rooney, med hvem han fik en søn i 1996. Herefter levede han sammen med den australske supermodel Elle Macpherson.

I 2000 blev han kæreste med den tysk amerikanske håndtaske-designer Christine Baumgartner, som han blev gift med i 2004. De slog sig ned i Colorado og fik efterfølgende to sønner og en datter.

Kevin Costner er ivrig golfspiller og spiller gerne med i golfturneringer for berømtheder. Derudover er han fan af den britiske fodboldklub Arsenal, fordi han under indspilningen af sin Robin Hood-film gik ind og så en af deres kampe.

Politisk har Kevin Costner støttet det demokratiske parti, bl.a. tidligere vicepræsident Al Gore, men også f.eks. republikaneren Phil Gramm. Og i præsidentvalgkampens slutspurt i 2008 trådte han til og støttede Barack Obama. I oktober sidste år blev han populær på at sende en hilsen til de britiske tropper, der gør tjeneste rundt omkring i verden, og takkede dem for deres arbejde.