Dansende dommer med et lyst sind

Britt Bendixen har hele livet givet sine mentale dansesko en gang lak.

Britt Bendixen fortsætter som kyndig dommer i »Vild med dans«. Foto: Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere

De fleste kender hende som den livlige og varme dommer, der sjældent siger noget grimt om deltagerne i TV-programmet »Vild med dans«, selvom de netop har ladet to venstrefødder træde på hinanden i en quickstep. Og det er ikke tilfældigt.

»Ros løfter. Når parrene er stærke nok, kan de bedre tåle en lidt grovere kritik. Enhver kan jo se, at de svagere er svage. Dem hakker jeg ikke på, for det er svært at danse,« som Britt Bendixen forklarede i Ekstra Bladet i 2012.

Men det er ikke bare i TV-underholdningssammenhæng, at hun har ja-hatten – eller måske lige i Britt Bendixens tilfælde – ja-brillerne - på. Generelt i livet har hun også taget den positive tilgang. »Alt er skønt«, lyder det motto, som hun valgte at tage til sig for mange år siden, og som passer til hendes positive sind, men som hun ikke lige ved, hvor kommer fra.

Måske er det glæden ved at danse, der har bibragt hende den indstilling, for dansen har været hele hendes liv. Hverken mere eller mindre.

Hendes forældre, Frode og Mitzi Bendixen, grundlagde i 1945 danseskole i lokalerne i Pejsegaarden i Brønshøj, og derfra gik det stærkt. Blot tre år gammel fik hun dansesko på, inden hun var fyldt ti, havde hun vundet sit første DM, og som 18-årig kunne hun kalde sig danselærer. Samtidig stoppede hendes mor med at undervise, og i stedet blev det Britt Bendixen og storebroderen Bo, der kørte danseskolen videre.

I begyndelsen af 1960erne blev hun også danser i Cirkusrevyen. Der mødte hun koreografen Gene Nettles, som hun blev gift og fik sønnen Niclas med.

Senere blev det hende selv, der som koreograf bestemte, hvordan trinene skulle sættes sammen i revysammenhæng – både i Cirkusrevyen, andre revyer, på TV og i film som f.eks. »Dansen med Regitze«, ligesom hun optrådte i Lars von Triers »Dancer in the Dark«. Samtidig med de mange opgaver uden for Pejse- gaarden drev hun danseskolen videre – i perioder sammen med andre fra familien, men i lange perioder alene. Broderen døde i 1988. Tre år senere døde også moderen.

Sønnen, Niclas, var umiddelbart den oplagte til at overtage styringen, men han har valgt at koncentrere sig om egne koreografiske opgaver på blandt andet teater og TV, og først i 2015 solgte Britt Bendixen Pejsegaarden.

Der bliver dog stadig undervist i dans i lokalerne. Sidste sommer rykkede danseren Ronnie Handskemager, der selv har optrådt en enkelt gang i »Vild med dans«, ind og fortsætter danseskoletraditionerne i Brønshøj.

Men det er ikke ensbetydende med, at Britt Bendixen har ladet sig pensionere.

Foreløbig fortsætter hun som kyndig og medlevende dommer i danseprogrammet, der har givet både kendisser og dansere en scene at vise sig frem på, og som hun har været med til at præge, siden det første gang ramte de danske TV-skærme i 2005.