Danmarks rockmutter fylder 60 i dag

Sanne Salomonsen er en institution i dansk rockmusik. Hun har været aktiv på scenen i mere end 40 år.

Sanne Salomonsen debuterede allerede som 13-årig i et lokalt band i København og har - kun afbrudt af en periode med sygdom - været aktiv sanger lige siden. Foto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere

Hendes karrierevej stod skrevet i kortene. Hun kom fra et musikalsk akademikerhjem, hvor faderen var amatørjazzpianist. Allerede fra barndommen udviste Sanne Salomonsen flair for at optræde.

Som seks-årig medvirkede hun i en TV-indspilning af balletten »Elverhøj«, hvorefter hun fik tilbudt optagelse på Den Kongelige Balletskole. Hendes forældre afslog dog. Salomonsen debuterede som sangerinde som 13-årig i et lokalt band.

Og efter at have færdiggjort 9. klasse, fik hun rollen som Shella i den danske opsætning af flippermusicalen »Hair«. Grundet hendes store talent fik hun øgenavnet »Lille Sanne Superstar«. I denne periode var hun også aktiv på jazzscenen, hvor hun blandt andet spillede med kapelmesteren og klarinetisten Niels Abild, trommeslageren Alex Riel og bassisten Bo Stief, som hun var gift med i en årrække.

Succesen med »Hair« gav mere musicalarbejde og mindre tv-roller, inden hun som 17-årig udgav sit selvbetitlede debutalbum i 1973, hvor der var arrangementer af Peder Kragerup og hvor bl.a. Palle Mikkelborg og Kasper Winding medvirkede, mens hun i 1978 sang duet med C.V. Jørgensen på »Lidt Til Og Meget Mer« fra soundtracket til filmen »Mig Og Charly«.

Det endelige gennembrud kom, da hun i 1980 blev sanger i Sneakers, der råhittede med »Sui Sui« og »Voodoo«. Her spillede hun sammen med blandt andre Morten Kærså, som hun også dannede par med privat i en årrække, efter at være blevet skilt fra Stief. I 1981-1982 var hun sideløbende medlem af Anne Linnet Band.

Fighteren Sanne
Efter Sneakers’ opløsning i 1985 fortsatte Sanne som solist. Det var her, hun fik tilnavnet »Danmarks Rock Mama«. Nu med materiale på både dansk og engelsk, hvor de mest opsigtsvækkende album fra hendes hånd har været megasællerten »Sanne« (1989), »Where Blue Begins« (1991) og den Nikolaj Steen-producerede »1996« (1996), samt samarbejdet med Søs Fenger, Thomas Helmig og Anne Linnet på kæmpehittet »Den Jeg Elsker, Elsker Jeg«, som var indspillet til fordel for AIDS-fondet i 1988. Samme år fik hun sønnen Victor Ray med den svenske musiker Mats Ronander, som hun var gift med 1985-1992.

De senere år har været præget af omskiftelighed både kunstnerisk og privat. I 1998 vendte Sanne tilbage til jazzen på »In A New York Minute«, som var et samarbejde med Chris Minh Doky, mens hun i 2000 kastede sig over country sammen med Lis Sørensen og Tamra Rosanes i trioen Cowgirls. I 2005 deltog hun i det svenske melodigrandprix med sangen »Higher Ground«, hvor hun endte på en syvendeplads.

Chokket var voldsomt i maj 2006, da Salomonsen blev ramt af en blodprop i hjernen, som midlertidigt lammede hende i venstre arm og venstre del af hendes ansigt.

Efterfølgende medførte sygdommen, at sangerinden blev ramt af en slem depression. Men fighteren Sanne knoklede med genoptræningen og kæmpede sig tilbage på scenen, hvor hun har befundet sig lige siden.

Senest har hun været aktuel i tredje sæson af TV-programrækken »Toppen af Poppen«, med albummet »Hjem 2014« (fra 2014) og igen i år stillede hun uden synderlig succes op i det svenske melodigrandprix.

Men der skal mere til at slå Sanne ud. Tillykke, rockmutter.