Danmarks Mister Justitia

Juristen Jacob Mchangama kæmper for retssikkerhed og frihedsrettigheder. Han har grundlagt tænketanken Justitia.

15NAVJacob-Mchangama-133838.jpg
Jacob Mchangama er i øjeblikket i New York, hvor han er fellow på Columbia University. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2018 Fold sammen
Læs mere

Justitia er en romersk gudinde, der – med bind for øjnene og hævet sværd – er blevet symbol på retfærdighed og retssikkerhed.

Man kan med en vis ret kalde Jacob Mchangama for den danske Mister Justitia, for netop retssikkerhed, menneskerettigheder og frihedsrettigheder har været den røde tråd i hans liv som jurist.

Han blev i 2003 cand.jur. fra Københavns Universitet og året efter MA i menneskerettigheder og demokratisering. Efter fire år som advokat blev han chefjurist i den borgerlige tænketank, CEPOS, hvor han markerede sig som forkæmper for retssikkerhed og retsprincipper.

2008-2013 underviste han som ekstern lektor i menneskerettigheder og folkeret på Københavns Universitet.

I 2013 stiftede han The Freedom Rights Project, som kæmper for internationale menneskerettigheder, og året efter tænketanken Justitia, der er Danmarks første uafhængige juridiske tænketank.

Justitia har som formål at styrke fokus på og respekten for grundlæggende retsstatsprincipper og frihedsrettigheder i offentligheden, blandt myndigheder, eksperter og beslutningstagere i Danmark såvel som internationalt.

Jacob Mcangama har gennem årene været en flittig deltager i den offentlige debat, hvor han har gjort sig gældende som en saglig og upolemisk debattør. Han har bl.a. markeret sig i debatten om ytringsfrihed, og her i Berlingske skrev han for et par år siden sammen med forfatteren Flemming Rose en kronik om emnet:

»Vores forsvar for ytringsfriheden bunder i en tro på frihedens potentiale, men også i en erkendelse af, at forbud mod holdninger sjældent er en effektiv måde at bekæmpe dem på. Begrænsning af udvalgte ytringer med ét formål ender ofte med at blive brugt mod en lang række andre ytringer. Eksempelvis racismeparagraffens nylige udvidelse til at omfatte islamkritik og krænkelseslove i autoritære lande som Rusland og Tyrkiet,« skrev de.

Jacob Mchangama er søn af den fhv. comorianske finansminister Said Mchangama og skolelærer Ulla Danstrøm. Han er gift med konsulent Sarah Hammeken.

Parret har to børn. Familien bor i øjeblikket i New York, hvor fødselaren i et halvt år er fellow på Columbia University.