Danmarks internationale netguru

50 år. Brugervenligt netdesign er blevet Jakob Nielsens adelsmærke – men selv om amerikanerne mener, at han snart bør gå på pension, løfter han stadig vægte for at holde formen.

Den danske netdoktor i overskuelighed – Jakob Nielsen med mus. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Selv om Danmark efterhånden har sendt mange op i IT-verdenens internationale top, er der alligevel nok kun én decideret guru, Jakob Nielsen.

Brugervenlighed på Internet (usability hedder det på teknikerslang) er blevet Jakob Nielsens mantra – og levevej. Det handler om enkelhed og overskueligt design, som hjælper folk let frem til, hvad de leder efter oplysninger om.

Jakob Nielsen udviklede allerede i slutningen af 1990erne en stribe regler for godt netdesign. Det blev til bogen »Designing Web Usability – the Practice og Simplicity« fra 1999, som siden er udkommet på 21 sprog. 80.000 interesserede abonnerer på hans nyhedsugebrev useit.com.

Siden 1998 har Jakob Nielsen været direktør for Nielsen Norman Group, som han driver sammen med partneren Donald Norman. De turnerer kloden rundt for at rådgive om brugervenligt netdesign. Jakob Nielsen har bl.a. rådgivet Microsoft om udvikling af det ny styresystem Windows Vista og har ligeledes bistået Walt Disney og britiske BBC.

Han er uddannet cand.scient. i datalogi fra Aarhus Universitet i 1983 og ph.d. fra DTU i 1988. Det var et ophold i de navnkundige laboratorier hos Bell Communications Research 1990-1994, der vakte interessen for nettet og netdesign. Her udgav han bogen »Hypertext and Hypermedia«.

Jakob Nielsen er gift med fynskfødte Hannah Kain, som er direktør for firmaet ALOM Technologies, et industrifirma med godt 100 ansatte i IT-byen Silicon Valley.

De flyttede til USA i 1990 og boede de første fire år i New Jersey, lige uden for New York. I 1994 gik turen som distinguished engineer for IT-giganten Sun Microsystems til Californien, »hvor det altid er godt vejr – med undtagelse af to uger med regn i januar«, som Jakob Nielsen selv siger. Her bor de oppe i bjergene med udsigt over Silicon Valley og med masser af vildt på deres grund.

Det eneste, fødselaren begræder ved stedet, er de manglende, direkte fly til Danmark. Så fødselsdagen fejres med en fest ved Stillehavet, inden han sidst på måneden rejser til København for at holde seminar på Axelborg om design af intranet.

Forleden kom der brev fra den amerikanske pensionistforening, American Association of Retired Persons, med medlemskort. Jakob Nielsen er dog langtfra parat til at gå på pension.

Når han ikke vægtløfter (66 kilo, hvilket med hans egne ord »ganske vist ikke er nok til at blive guvernør i Californien« som Arnold Schwarzenegger, men dog alligevel er den bedste form, han hidtil har været i), skriver han på en ny bog.

Det er en øjenbevægelsesanalyse, som viser, hvordan de besøgende ser på netsiderne. Bogen udkommer inden nytår.