Dagens valgportræt: En moderne socialist

Jonas Dahl var en af de unge SFere, der blev i partiet efter formandsopgøret og siden høstede både ministererfaring og erfaring som gruppeformand.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix Fold sammen
Læs mere

SFs gruppeformand og tidligere skatteminister Jonas Dahl er en moderne socialist med et internationalt udsyn, en grøn profil og et stort fokus på bl.a. en styrkelse af fagligheden i folkeskolen. Den »pæne, unge« nu 37-årige mand, som var aktiv i DSU i 7. og 8. klasse, og som kom til at gå på en privat high school i Seattle i USA, da hans forældre flyttede til USA, ligger således milevidt fra det billede, som mange har på nethinden af en typisk SF-politiker, hans udseende og hans holdninger.

Han holder dog også fast i mange af SFs gamle kerneværdier og lægger f.eks. vægt på børnehaverne og folkeskolens rolle som lighedsskabende faktorer.

Jonas Dahl er en af de sidste tilbageværende af de unge i partiet, som inspireret af Villy Søvndal var med til at rykke SF nogle skridt til højre på især det værdipolitiske område i slutningen af 2000erne. Mens stort set alle de andre har forladt partiet, er Jonas Dahl blevet og fremstår nu som partiets nye, unge håb.

Han nåede ganske vist kun at være skatteminister i et par måneder fra december 2013 til februar 2014, hvor SF forlod regeringen, men han nåede dog at snuse til det at være minister. Dette kombineret med, at han har været gruppeformand gennem det seneste halvandet års tid, gør, at han – sin unge alder til trods – har mere såvel ministererfaring som erfaring med de centrale dele af det parlamentariske arbejde end de fleste af de øvrige tilbageværende yngre SFere i folketingsgruppen. Derfor vil der også uden tvivl være en central ministerpost til Jonas Dahl, hvis SF på et tidspunkt igen skulle komme i regering.

Som 18-årig tog Jonas Dahl initiativ til at stifte SFU i hjembyen Randers, da Socialdemokratiet ikke længere var rødt nok for den unge gymnasieelev. Det var bl.a. mødet med indianerne i et reservat i Arizona under USA-opholdet, der havde gjort indtryk. De ville ikke give afkald på deres kultur, men måtte leve uden rindende varmt vand og fik tæsk af de lokale hvide amerikanere, hvis de bevægede sig udenfor reservatet. Den sociale indignation blev herefter i endnu højere grad en ledetråd i Jonas Dahls politiske liv, end den havde været tidligere.

Efter at være flyttet til Aarhus i 1999 og have studeret historie og samfundsfag ved universitetet, samtidig med at have været aktiv i SFUs landsledelse, blev Dahl i 2007 valgt til Folketinget. Det var ved SFs kanonvalg i forbindelse med Villy Søvndal-bølgen.

Jonas Dahl havde slet ikke regnet med at blive valgt ind, men fik hurtigt smag for det parlamentariske arbejde og arbejdede sig derfor også snart op i rækkerne i partiet. Det var næsten samtidig med, at han færdiggjorde sin uddannelse til cand.mag. i historie og samfundsfag.

Samtidig blev der dog tid til at stifte familie, og i dag er Jonas Dahl gift og far til to døtre på et og fem år, som han prioriterer at bruge så meget tid sammen med som muligt, når han ikke opholder sig på Christiansborg eller er til møder ude omkring i landet.