Dagens fødselar laver det, han fik skæld ud for i skolen

Skaberen bag »The Simpsons«, Matt Groening, har lagt navn til en af verdenshistoriens mest sete tegnefilmsserier. 15. februar fylder han 60 år.

Skaberen af tegneserien "The Simpsons" Matt Groening. Foto: Robyn Beck Fold sammen
Læs mere

Matt Groening har i sit voksenliv så længe han kan huske beskæftiget sig med det, han fik skæld ud for i folkeskolen, at sidde bagerst i klassen og tegne.

Matthew Abram Groening, som han rettelig hedder, har for længst skrevet sig ind i historiebøgerne som en af de mest kreative og drevne tegneserietegnere og manuskriptforfattere i moderne tid.

Som den krøllede hjerne bag den verdenskendte, gule familie, »The Simpsons«, og animationstegneserien, der foregår tusind år i fremtiden, »Futurama«, har Groening lagt navn til nogle af populærkulturens mest sete satiriske tegnefilmsserier.

Født og opvokset i en lille forstad til Portland i Oregon i det nordvestlige USA bar Matt Groenings idylliske barndom og tidlige teenageår præg af, at hans far var filminstruktør og tegneserietegner. Matt Groening brugte oceaner af sin barndom på at se amerikanske sitcoms med kernefamilien i fokus som »Leave It To Beaver« og »Father Knows Best«. Men også »The Adventures of Ozzie« blev en stor inspiration for den unge knøs.

Der var nemlig noget helt elementært autentisk ved familien i serien, husker han. De var »stive i betrækket, undertrykte og ikke mindst snerpede over for hinanden,« siger Matt Groening i den selvbiografiske dokumentarfilm med den lidet optimistiske titel »My Waisted Life« fra år 2000.

»The Simpsons« blev derfor en kritik og en satirisk parodi på den zombiefiserede version af den amerikanske middelklassefamilie, der blev portrætteret i film og på TV i slut tres- og halvfjerdsernes USA, hvor Matt Groening var teenager.

»The Simpsons var min idé om den amerikanske familie. Om en dysfunktionel amerikansk familie, der både elskede og hadede hinanden,« fortsætter Matt Groening i dokumentaren.

Men inden »The Simpsons,« der blev hans store gennembrud, så dagens lys for første gang 17. december 1989, var den unge Groening midt i 1970erne, hvor hans karriere tog fart, gennem en vanskelig eksistentiel periode i sit liv.

Træt af at blive målt og vejet ud fra, hvad man fik i karakter ved det grønne bord, besluttede han sig for at flytte til den progressive skole, The Evergreen State College, for at få plads til at folde sine talenter ud. Groening holdt sig her beskæftiget ved at skrive og tegne for universitetsavisen, hvilket mundede ud i, at hans første serie, »Life In Hell«, fik sin avisdebut i L.A. Weekly i 1980.

Serien var fyldt til randen med sort humor og befolket af fez-bærende mandslinge og sære, kaninlignende væsener. Groening har senere indrømmet, at »Life In Hell« var en slags psykologisk ventil – et sted, hvor han kunne give afløb for sine indestængte frustrationer og vrede.

»Jeg var taget til Los Angeles uden penge på lommen og ventede stort set bare på, at nogle af de store instruktører skulle ringe, men de lod vente på sig. Og det bragte en masse nervøsitet og eksistentiel angst med sig, da jeg begyndte at tvivle på, hvorvidt jeg egentlig – som mine lærere i folkeskolen altid fortalte mig – spildte min tid på at tegne. For det ville jo aldrig føre til noget, havde de sagt,« har Groening fortalt.

Men lykkeligt for alle Simpsons-fans inviterede den oscarvindende amerikanske filminstruktør James L. Brooks i slut 80erne Groening ind på hans kontor, så denne kunne give en smagsprøve på sine tegnekundskaber. Groening, der havde i sinde at præsentere sin tegneseriestribe »Life In Hell«, besluttede sig i 11. time at finde på et alternativ. Det gik nemlig op for ham, at han var nødt til at give afkald på udgivelsesrettighederne til sit livsværk, hvis »Life In Hell« skulle animeres. Derfor skitserede han i al hast sin version af en dysfunktionel familie »The Simpsons« og opkaldte figurerne efter sin egen familie. Figuren Bart blev tegnet efter Groenings ældste bror, Mark, men fik et nyt navn, et anagram for det engelske ord »brat« (lømmel, red.).

»The Simpsons«, som er ejet af filmselskabet 20th Century Fox Television, blev lynhurtigt en enorm succes og er i dag den mest sete satiriske tegnefilmsserie i verden med 25 indspillede sæsoner og 541 afsnit. Den er endvidere blevet vist i over 100 lande i verden og har affødt spillefilmen, »The Simpsons Movie«.