Da Nelson mistede det ene øje

Lord Nelson. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: NF

Lord Nelson, engelsk admiral, er af historien udnævnt til en vaskeægte søhelt, der ikke alene blev såret i kamp adskillige gange, men også døde i en sådan, nemlig under slaget ved Trafalgar, hvor han blev påført sit banesår i kamp mod Napoleons tropper i 1805 og døde om bord på HMS Victory. Men England trak sig sejrrigt ud af slaget og demonterede truslen om fransk invasion af England.
Netop i dag 11 år tidligere havde Horatio Nelson mistet sit ene øje under søslaget uden for Calvi ved Korsika i 1794. Her blev han ramt af en træsplint i ansigtet, hvilket kostede ham synet på højre øje. Men det forhindrede ham hverken i at erobre to franske skibe eller i at fortsætte sit arbejde på søen.
Siden Nelson som blot 20-årig var blevet kaptajn, havde han udviklet sig til en særdeles dreven taktiker, der heller ikke var bange for at nægte at adlyde ordrer i den ellers strengt hier­arkisk opbyggede engelske flåde. F.eks. da han i 1801 under Slaget på Reden nægtede at adlyde ordrer om at trække sig tilbage og i stedet satte kikkerten for det blinde øje for på den måde at markere, at han ikke ville acceptere ordren. Resultatet blev, at Nelson tilføjede Danmark et stort nederlag, der ikke alene ødelagde landets flåde, men også lukrativ handel.
Til gengæld – og som en slags historisk plaster på såret – fik vi udtrykket »at sætte kikkerten for det blinde øje«, og det har vi jo nok alle prøvet at benytte os af.

Sus