Da det glædelige håb kom til verden i en mørk tid

Prinsesse Benedikte er den ene af Dronningens søstre, Dronningens vikar under udlandsrejser, protektor for en lang række velgørende foreninger og glad for heste.

Prinsesse Benedikte er af gode grunde blevet kaldt den mellemste prinsesse. Lillesøster til Dronningen, hvis opgaver hun varetager i dennes fravær, og storesøster til Anne-Marie. Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Tariq Mikkel Khan
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Prinsesse Benedikte kom til verden, skrev Berlingske Tidende i avisens leder, at nu fødtes »et glædeligt håb«.

Det var også en mørk tid, selv om begyndelsen til enden for det nazistiske Tyskland var indledt. Sovjetiske tropper var ved at trænge ind i det østlige Europa, og måneden forinden havde amerikanske fly indledt bombardementer af Berlin. Dagligt.

Danmark var besat, og det kunne ikke lade sig gøre at affyre de 27 kanonskud fra batteriet Sixtus, der traditionelt markerer fødsler i Kongehuset. I stedet sprængte danske modstandsfolk i glæde over familieforøgelsen trotylbomber i Ørstedsparken. Ambitionen var 27 brag, men det blev kun til 21.

Det rystede ikke Berlingske, der på én og samme dag dels spåede en forestående allieret invasion i Normandiet, dels at »den nyfødte Prinsesses ældre Søster er i sin indtagende, umiddelbare Barnlighed den københavnske Befolknings erklærede Yndling, og det tør forudsiges, at ogsaa Kronprinsesse Ingrids yngste Datter vil erobre Hjerterne«.

Mod lysere tider

Snart forsvandt også mørklægningsgardinerne fra vinduerne. Europa var befriet. Freden sænkede sig. Den gamle konge døde, Frederik IX efterfulgte og begyndte en modernisering af Kongehuset, der stadig er i gang. Pressen blev lejlighedsvis inviteret inden for murene og fik lov til at tage billeder af de nu tre små prinsesser og deres harmoniske barndom i  nationalt trygge rammer, indtil pligterne for alvor begyndte.

Prinsesse Benedikte blev elev på Zahles Skole, suppleret af en tid på kostskoler i Kent i England samt Lausanne i Schweiz og uddannede sig i design og kjolesyning på Margretheskolen i København i 1965.

1965. Det er samme år, som prinsesse Benedikte påtager sig sit første protektorat. Eller i dette tilfælde en krævende formandspost for Pigespejdernes Fællesråd. Siden er en række andre protektorater, som har med spejderbevægelsen at gøre, kommet til, og samlet fylder prinsessens opgaver af denne art en lille halv spalte i Kraks Blå Bog.

1951. Kong Frederik ved klaveret lader sig distrahere af den 8 årige prinsesse Benedikte, der skælmsk titter frem bag ham. Fold sammen
Læs mere
Foto: VAGN HANSEN.

Mange af dem har med sundhed og sygdomsbekæmpelse at gøre, som for eksempel protektoratet for Alzheimerforeningen og Dansk Astma Center. Andre er inden for kunst og kultur som Sankt Annæ Pigekor og Den Kongelige Ballets Venner og atter andre er forbundet med prinsesse Benediktes store personlige interesse for ridning og hesteopdræt.

Passion for heste

Det var en passion, der opstod i barndommen, hvor hun blandt andet modtog undervisning i ridning på Christiansborg, hvor de kongelige stalde har til huse, og som ganske ung begyndte prinsesse Benedikte at deltage i konkurrencer i skole- eller dressurridning, hvor hun efter nogle år også påtog sig at være dommer ved mindre konkurrencer. Til de kvindelige amatørryttere i Ladies Cup er indstiftet Prinsesse Benediktes Ærespræmie.

At glæden ved ridning er en gennemgående kvalitet, vidner nogle ord fra en tale i anledning af Dansk Ride Forbunds 100-års jubilæum i 2017 om:

»De fire årstider til hest – findes der en skønnere måde at opleve årets gang i naturen end på hesteryg? Netop i disse dage, hvor bøgen springer ud, og bøgegrenene strutter af saft og velvære.

En sommermorgen med dug i græsset – en soppetur i strandkanten. Eller en frisk galop på den nyhøstede mark – det hører til mine dejligste barndomsminder.

Efteråret, Hubertusjagten, de røde og gyldne farver, blæst, et enkelt solstrejf – regn og rusk.

Vinteren – mest i ridehuset med øvelser – for nogle det absolut kedeligste, men for andre nærmest højdepunktet, hvor dressurens svære kunst bliver øvet og gennemredet. Eller en skridttur i sneen – en ganske speciel oplevelse.«

På job for Danmark

I dronning Margrethes fravær under udlandsrejser overtager prinsesse Benedikte Dronningens forpligtelser – også selv om adressen blev Berleburg i Tyskland. Ved et royalt bryllup i 1966 mødte de kommende ægtefæller hinanden, og to år senere blev de gift i slotskirken ved Fredensborg. Bryllupsrejsen fik de lov til at have i fred. En kommandør, Hans Jørgen Rasmussen, lånte dem sit efternavn og lagde postadresse til bestilling af flybilletter.

Prinsesse Benedikte og prins Richard ankommer til koncert i DR Byen. Prins Richard døde for et par år siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft.

Under en køretur fra Fredensborg forsvandt ægteparret tilsyneladende, men dukkede så op i lufthavnen og fløj ubemærket til først London og via Jamaica og Honolulu til Hongkong og Bangkok. Sammen har parret fået tre børn. Prins Richard gik bort i 2017.

Foruden mange ordener har prinsesse Benedikte modtaget en række hædersbevisninger. Danish-American Society og Danish-American Chamber of Commerce i New York udnævnte hende i 1995 til Woman of the Year, og hun blev to år tidligere tildelt en sølvmedalje af verdensforbundet af pigespejdere.

Prinsesse af tiden

Blandt markeringerne af prinsesse Benediktes fødselsdag er en udstilling på Koldinghus, som åbner lørdag  27. april med en rideopvisning ved slottet med deltagere fra Gardehusarregimentets Hesteskadron, Det Danske Dressurlandshold og Paradedressurlandsholdet.

Udstillingen, der vises til 3. november, hedder »Prinsesse af tiden« og har som ambition at tegne et billede af prinsesse Benedikte, hendes liv, interesser, engagement og rolle gennem en længere række genstande og interview.

Prinsesse Benedikte fylder 75 år 29. april.