Crime de la crime

Patricia Cornwell er grundlægger af en hel sub-genre inden for krimilitteraturen, den retsmedicinske thriller. I dag, 25 år efter gennembruddet, har hendes krimier om Kay Scarpetta solgt 100 mio. bøger. 9. juni fylder hun 60 år.

PR-foto
Læs mere
Fold sammen

Hendes danske læsere har utvivlsomt stiftet bekendtskab med Patricia Corn-wells forfatterskab gennem hendes hovedperson, lægen og retsmedicineren Kay Scarpetta. Det begyndte i 1992 med »Post mortem« og fortsatte med »Bevisets byrde«, »Alt hvad der er tilbage« og »Grusom og sjælden« samt 14 yderligere romaner i serien. Kendere synes, at de seneste romaner ikke helt holder niveauet, men alt i alt taler vi om et yderst kvalificeret bekendtskab, der rager tårnhøjt op i den mildt sagt ujævnt skrivende hær af krimiforfattere. Og noget må hun kunne, for hendes bøger er solgt i omegnen af 100 millioner eksemplarer.

Patricia Cornwell er i øvrigt efterkommer af den amerikanske forfatter Harriet Beecher Stowe, der er mest kendt for »Onkel Toms hytte« og sin modstand mod slaveriet. Allerede som ung gjorde hun sig bemærket som talentfuld, både til at skrive, tegne og til at spille tennis. I 1979 begyndte hun på en provinsavis, og året efter fik hun en journalistpris for sit arbejde som kriminalreporter.

Hun blev gift med sin professor i engelsk, den 17 år ældre David Cornwell, og parret flyttede til Richmond, Virginia, hvor mange af hendes romaner foregår. I 1984 begyndte hun at skrive på en krimi, men stoffet fandt først sin form året efter, hvor hun startede med at arbejde i Virginias chefretsmedicinske analytiske afdeling. Hun arbejdede der i seks år og påtog sig desuden frivilligt arbejde for politiet i Richmond.

I 1989 blev hun skilt fra David Cornwell, og året efter kom hendes litterære gennembrud. Patricia Cornwell har selv fortalt, at hun først skrev tre kriminalromaner, der blev afvist, før hun i 1990 fik udgivet »Post mortem«, der fik en flot modtagelse af anmelderne. I Storbritannien blev den tildelt The John Creasey Award, i Frankrig Prix Du Roman d’Aventure og den amerikanske Edgar Award.

Cornwells krimier er en smule krævende. Der er bl.a. meget retsmedicinsk stof i romanerne med Kay Scarpetta, og det er i sig selv pirrende, men der er også en absolut nærværende uhygge.

Da det faldt i undertegnedes frydefulde lod at anmelde romanerne for Berlingske, måtte jeg beskæmmet erkende, at jeg reelt ikke turde læse bøgerne, når jeg var alene hjemme. For selv om det primært er retsmedicinen, der afslører morderne, når Kay Scarpetta ret langt uden for laboratoriet i sin efterforskning. Og det kommer til fysiske konfrontationer. Det er hævet over al tvivl, at Patricia Cornwells bøger har inspireret TV-serier som bl.a. »CSI: Crime Scene Investigation« og »Bones«.

Patricia Cornwell har også skrevet romaner med andre hovedpersoner, men ingen af dem med så stor succes som Kay Scarpetta. Desuden vakte det opsigt, da hun i 2002 udgav »Portræt af en morder«. For egne midler havde hun analyseret sagen om Jack the Ripper, seriekvindemorderen, der hærgede London i 1888, og fundet spor, der peger på, at den britiske maler Walter Sickert stod bag. Flere af hans malerier er nagende uhyggelige, og Cornwell påviser bl.a., hvordan flere af dem skildrer gerningsstederne for Jack the Rippers uhyrligheder. I forbindelse med sin bog havde Patricia Cornwell købt 30 af Sickerts billeder og blev kritiseret for i undersøgelsesøjemed at have ødelagt et af dem. Spændende læsning er den under alle omstændigheder

Midt i 1990erne vakte det nogen opsigt, at Patricia Cornwell havde haft et forhold til en kvindelig FBI-agent, Margo Bennett, der var gift. Sagen kom frem, da Bennetts mand, Gene Bennett, blev arresteret for forsøg på at myrde sin ægtefælle. I dag bor Patricia Cornwell helt udramatisk i Massachusetts og er gift med Staci Ann Gruber, der underviser i psykiatri på universitet i Harvard.

Ud over sine bøger – flere end 50 – har Cornwell offentligt gjort sig til talsmand for ligestilling og har i mange år været personlig ven med tidligere præsident George H.W. Bush (Bush den ældre), som hun kalder »Big George«. Hvilket dog ikke har forhindret hende at støtte eksempelvis Hillary Clinton og udtrykke skuffelse over George W. Bush (Bush den yngre).

Uanset hvad, hendes romaner med dr. Kay Scarpetta er fremdeles crime de la crime.