Christian IV’s ligemand

Sammen med sin bror har Ib Henrik Rønje bygget ejendomme for milliarder og sat stort præg på hovedstaden. 20. januar fylder han 60 år.

Foto: Søren Østerlund Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem næsten fire årtier har Ib Henrik Rønje sammen med broren Torben bygget og renoveret ejendomme i et omfang, så han gør Christian IV rangen stridig som Danmarks byggekonge.

Porcelænshaven og det konservatorieomdannede Radiohus på Frederiksberg, den ombyggede TV-by i Søborg og Crowne Plaza Copenhagen Towers i Ørestad, kendt som regeringsforhandlingernes »Sorte tårn«, er blot nogle af de iøjnefaldende aftryk, Ib Henrik Rønje foreløbig har sat.

Det hele begyndte, da morgendagens runde fødselar som 23-årig etablerede ejendomsfirmaet Brdr. Rønje sammen med sin to år yngre bror. Få år senere etablerede de Sjælsø Gruppen, og herefter gik det stærkt og stort set kun opad og fremad det næste kvarte århundrede, mens bygning efter bygning blev opført, renoveret eller udviklet, som det hedder i de kredse. Her er kunsten ofte at kunne se de fremtidige værdier, hvis eksempelvis en slidt industriejendom omdannes til moderne boliger, måske med butikker i stueplan og helst i en bydel eller et kvarter på vej frem.

Se også billedserien Sådan har Sjælsø forandret København

Dét var både Ib Henrik Rønje og bror rigtig gode til, og i 2007 toppede værdien af det forlængst børsnoterede selskab med cirka syv milliarder kroner.

Men også Sjælsø blev ramt af først byggekrisen, siden den langstrakte finanskrise, og nye storinvestorer trådte til. Samtidig blev Torben Rønje alvorligt syg, og i 2009 stoppede også Ib Henrik Rønje i livsværket.

Både store dele af formuen og ikke mindst næsen for gode muligheder i mursten var dog intakt, så brødrene fortsatte arbejdet i deres eget selskab, Kongeegen, nu overvejende uden for mediernes søgelys.

I sommeren 2012 kunne Berlingske Business dog løfte sløret for et milliardstort projekt: Omdannelsen af den gamle forsvarskommando i Vedbæk til flere hundrede eksklusive boliger. Byggeriet af de første etaper er i fuld gang, og købsinteressen er stor.

Se billederne af projektet her

Sideløbende har Kongeegen flere mindre projekter i gang, mest med erhvervsejendomme og i hovedstaden eller Nordsjælland.

I sommer måtte Ib Henrik Rønje lide den tort at se Sjælsø Gruppen standse betalingerne og kort efter gå konkurs, men over for Berlingske bedyrede han, at et comeback ikke fristede, nu lægges alle kræfter i Kongeegen.

Uden for kontortid lægger Ib Henrik Rønje kræfterne i jagt og fiskeri, gerne på den store svenske landejendom med både skov og sø. Det vides dog ikke, om træfsikkerheden med riffel er lige så høj, som når han udvælger givtige ejendomsprojekter.

Læs også: Boblende bygge-udviklere