Chris Martin er en stjerne uden nykker

40 år i dag. Som frontmand i Coldplay insisterer Chris Martin på at være en sympatisk fyr, der gerne vil gøre verden til et bedre sted med sine sange.

Det er ikke småting, Chris Martin og hans band Coldplay har skullet høre for gennem årene. De er blevet kaldt tøsedrenge, letvægtere, tuderockere, blåøjede og midtersøgende. Men når folk reagerer så kraftigt på en, er det som regel fordi, at man har fat i noget.

Og det må man sige, at Coldplay har haft siden de bragede igennem med debutalbummet »Parachutes« og singler som »Yellow« og »Trouble« tilbage i 2000. Allerede dengang kaldte den rapkæftede Oasis-guitarist Noel Gallagher kaldte dem for »a bunch of fuckin’ pansies« - en gruppe forbandede duksedrenge!

Coldplay har dog for længst hævet sig over både kritikken og transcenderet den bølge af følsom britisk rockmusik, som de voksede ud af. Succesen taler for sig selv, når man som de gennem 17 år vedvarende har været blandt verdens mest populære rock- og pop-bands i den absolutte arena-klasse.

Nøglen er i høj grad Chris Martin. En charmerende og sympatisk fyr, der på trods af sin status som en af klodens mest feterede rockstjerner, altid har haft den her aura af normalitet over sig. Hvor andre i hans position kan virke selvfede og ophævede i deres stjernestatus, har Chris Martin altid virket som en fyr, man ville være glad for at sidde til bords med til et bryllup.

Det er i høj grad nok også denne tilgængelighed, der gør, at hans sange går rent ind hos så mange. Der er ikke en stor personlighed, der står og skygger for lytterens indlevelse. Og det er et kæmpe aktiv, når man som Chris Martin og Coldplay gerne vil række ud og røre så mange mennesker som muligt med deres sange.

Med Chris Martin i front har Coldplay bedre end nogen andre i det ny årtusind formået at skrive store hymniske sange med bred universel appel. Sange der insisterer på et næsten blåøjet optimistisk blik på verden og livets mirakel.

Sange man kan føle til. Sange man kan trøste sig ved. Sange der får verden til at virke større. »We live in a beautiful world,« sang han allerede på debutpladen, mens han på den seneste fra 2015 på menneskehedens vegne insisterede: »We are gonna get it together somehow.«

Det er nemt at gøre nar ad. Men Coldplay gør i hvert fald ikke verden til et dårligere sted at være.

Og ligesom Coldplay forsøger at gøre en forskel med deres musik, så har Chris Martin også brugt sin position politisk gennem årene til at bl.a. at støtte Make Trade Fair-kampagnen, John Kerry og Barack Obama ligesom han også var en åben modstander af Brexit sidste år.