Chefredaktør med gehør

Tom Jensen er en værdikriger med klare borgerlige værdier, der sætter personlig frihed over systemet.

Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tom Jensen, Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, fylder i dag 50 år. De seneste dage har han tilladt sig selv at være væk fra avisen for at kunne nå at forberede fødselsdagsfesten for venner og bekendte, men ellers har han ikke haft megen fritid i det seneste trekvarte års tid.

Siden Tom Jensen fik stafetten som ansvarshavende chefredaktør i september 2015 efter Lisbeth Knudsen, har han stået i spidsen for den største omstilling af en dansk medievirksomhed i nyere tid. I en fokuseringsstrategi, hvor vi lukkede udenoms-aktiviteter som bl.a. nyhedsbureauet BNB og samtidig sagde farvel til ca. 40 journalister, var endemålet at styrke superbrandet Berlingske og give kunderne et endnu bedre produkt. Den øvelse er lykkedes for Tom Jensen, hvilket ikke er nogen lille bedrift.

Han lever og ånder for sin avis. Ikke i den gammeldags forstand, at han bor i Pilestræde og sover på en feltmadras ved siden af skrivebordet i hjørnekontoret for altid at være på arbejde. Han cykler ofte klokken 16, for han skal nå at købe ind og lave mad til familien - før han ud på aftenen afleverer sin klumme »På sporet af det moderne liv« eller haster ud af døren igen for at forsvare et borgerligt synspunkt i Deadline i DR.

Hjernen hviler aldrig i ambitionen om hele tiden at give læserne et produkt, der er lidt bedre - dag for dag.

Tom Jensen kan vågne op midt om natten og pludselig se løsningen på en udfordring, som vi har broklet med i de vågne timer.

På mange måder er Tom Jensen legemliggørelsen af den moderne borgerlighed. En værdikriger (men aldrig uforsonlig) med klare borgerlige værdier, der altid sætter den personlige frihed over systemet. Aldrig skinger i tonen, altid fordomsfri, uformel, selvironisk - og altid med en ubøjelig tro på fremtiden i en globaliseret verden.

Typisk tropper han op i skævtrådte, sorte herrestøvler og en sort T-shirt under den sorte habitjakke fra Hugo Boss. Han ejer også et ret grimt brunt slips, der aldrig kommer om halsen, men hænger klar og bundet på kontoret, hvis nogen - stadig uvist hvem - en dag måtte dukke op og gøre sig fortjent til at se den ansvarshavende for landets bedste borgerlige avis optræde halvkvalt i et slips.

Men Tom Jensen er Berlingske, og han favner både tradition og fornyelse. Hans dybe respekt for Berlingskes 267-årige historie lammer ikke hans ambition om at gøre avisen til den mest moderne i Norden. Har han kedet sig lidt derhjemme under fødselsdagsforberedelserne kunne han såmænd blot tænke frem mod den største digitale transformation i avisens historie, som han skal stå i spidsen for i efteråret.

Tom Jensen er et ekstremt loyalt menneske. Han svigter ikke sin avis, sine kolleger, sine tre børn og hustru på Østerbro, og han svigter ikke musikken. Han skriver sangtekster til sin brors rockband, og siden gymnasietiden har han og medlemmerne af rockklubben år efter år ligget i sol og pløre på Roskilde Festival.

I år glæder han sig mest af alt til at høre Neil Young, men som på arbejdet er han lige så optaget af fornyelsen som af traditionen. Himlen skulle falde ned for at holde Tom Jensen væk fra musikken. Også for arbejdets skyld. For Tom Jensen ved, at god ledelse i høj grad handler om musikalitet og evnen til at kunne spille efter gehør i de uforudsete situationer, som ingen chef kan planlægge sig ud af.

Det er han egentlig ret god til.

Berlingske Media afholder fødselsdagsreception for Tom Jensen onsdag 8. juni kl. 15-17 for forretningsforbindelser, kolleger og venner.