Camre og den svære kammertone

Som politiker og debattør er Mogens Camre nok mest kendt for sine skarpe verbale angreb på islam, men gamle biler og yngre kvinder kan gøre ham blød om hjertet.

Foto: Betina Garcia Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en af landets skarpeste tunger, der i dag fylder 80 år. Mogens Camre har dog ikke altid være specielt optaget af at holde kammertonen.

Så sent som i februar i år afgjorde Østre Landsret således, at det var racisme og dermed i strid med loven, da Camre i 2014 på Twitter sammenlignede muslimer med nazister. Undervejs havde Camre bl.a. forsvaret sig med, at han havde haft svært ved at udtrykke sig præcist ved hjælp af de 140 tegn, som Twitter stiller til rådighed.

Det er ikke første gang, at Mogens Camre er blevet anklaget for racisme, og det er langt fra første gang, han har tordnet mod islam og muslimer såvel på skrift som i tale.

Trods sin hårde udfald er Camre gennem årene også blevet beskrevet som en venlig, begavet og meget dameglad mand.

»Kvinder er simpelthen bedre mennesker. De er mere færdige fra naturens hånd,« har Mogens Camre fortalt.

Han har undervejs været gift tre gange.

Mogens Camre blev medlem af Folketinget i 1967 for Socialdemokratiet, for hvem han i en årrække bestred flere profilerede ordførerskaber. Undervejs blev han stærkt optaget af udlændingepolitikken og skiftede i 1999 til Dansk Folkeparti, som han repræsenterede i EU-Parlamentet. I dag sidder han i kommunalbestyrelsen i Gladsaxe for Dansk Folkeparti.

Mens Mogens Camre er mest kendt for sine skarpe holdninger i politik, så slapper han bedst af med gamle biler med bløde former. Specielt en Buick, årgang 1934, har en særlig plads i Camres hjerte. »Den gamle dame« bliver den kaldt.

Den arbejdsomme politiker, debattør og forfatter lader sjældent en chance for at skille sig ud passere forbi. Allerede som socialdemokratisk folketingsmedlem vakte han opsigt, da han blev stoppet med en pistol og skarp ammunition i Københavns Lufthavn. Camre havde besøgt den græske eksil-politiker Andreas Papandreou i Oslo efter militærkuppet i Grækenland og ville efter eget udsagn blot aflevere hans pistol til politiet i København. Så let tog poltiet dog ikke på sagen.

Igen i 2015 bragte Mogens Camre sig i centrum i et spørgsmål om våben, da han ville aflevere sit hjemmeværnsvåben i protest mod, at alle frivillige midlertidigt skulle afvæbnes ved at deponere de såkaldte bundstykker.

»Det er meningsløst at have et våben uden bundstykke. Så kan du ligeså godt have et kosteskaft liggende,« sagde Mogens Camre ved den lejlighed til Berlingske Nyhedsbureau. Denne gang var det SFs Holger K. Nielsen, der udtrykte bekymring over, at Camre havde været bevæbnet.

»Jeg vidste ikke, at Camre har haft et gevær stående hjemme i skabet, men alene det er et argument for at fortsætte afvæbningen,« sagde Holger K. Nielsen.