Borgmester for evigt

Næstveds tidligere borgmester, Henning Jensen, samlede Sjællands store kommune og samlede også bred opbakning fra befolkningen.

Næstveds fhv. borgmester Hennning Jensen var bykonge i Næstved i 23 år. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næstveds tidligere borgmester, Henning Jensen (S), er for mange borgere stadig i tanken »borgmesteren,« når man møder ham på gaden i hjembyen. Hvilket man tit gør.

Henning Jensen, der varetog borgmesterposten i godt 23 år frem til 2011, valgt med store personlige stemmetal, er stadig særdeles aktiv. Man kan møde ham som guide i byen med dens middelalderhuse og lange historie, og man kan møde ham i Sct. Peders Kirke, hvor han gerne fortæller om kirkens nye orgler, især det nye »svalerede-orgel«, der er ved at blive bygget på væggen, højt over koret.

Henning Jensen kommer fra en familie, hvor religion betød meget, og han har selv som næstformand i kirkens meningshedsråd ydet et bidrag til renoveringen af Sct. Peders Kirke og dens orgler, hvilket er en positiv historie i sig selv. Faderen ønskede, at Henning Jensen blev præst, men han valgte at blive lærer, hvilket var det næstbedste.

Henning Jensen vil især blive husket for sammenlægningen af Næstved Kommune med omegnskommunerne. Resultatet blev en kommune med flere end 80.000 indbyggere, og Næstved er en af få sjællandske kommuner med fremgang i befolkningstallet.

Ikke alt lykkedes

I hans tid forvandlede Næstved et af ridehusene på byens ældste kaserne til et moderne »forsamlingshus,« hvor et aktivt teater- og musikliv udfolder sig.

Uden for byen er herregården Rønnebæksholm blevet centrum for blandt andet kunstudstillinger, og Henning Jensens drøm om at forsyne byen med en Arena til de store sports- og kulturbegivenheder har hans efterfølger, Carsten Rasmussen, ført ud i livet. Henning Jensens søn, tidligere transportminister Magnus Heunicke (S) – der ligner sin far nærmest på en prik – har bidraget til at virkeliggøre en anden af Henning Jensens projekter: en motorvejsforbindelse fra Næstved til Sydmotorvejen ved Rønnede.

Men ikke alt er lykkedes for Næstved. I forsvarsforliget fra 1999 mistede Næstved Gardehusarregimentet, som flyttede til Slagelse. Den »nye« kaserne lykkedes det dog at udfylde med blandt andet boliger, ligesom det lykkedes at gøre Næstved til et juridisk centrum med domstol placeret på kasernen.

Næstved er en socialdemokratisk by. Partiet har siddet på borgmesterposten i byen siden 1919, hvor borgmestre ikke længere blev kongeligt udnævnt. Det er også en by med tradition for, at borgmesteren samler stemmer fra alle partier, og bliver siddende meget længe. Henning Jensens forgænger, Svend Hansen, sad som borgmester i 27 år. Efterfølgeren har Henning Jensen selv oplært, og med tilsvarende store stemmetal må man regne med, at også han får en lang periode. Men Henning Jensen er en af de store, ikke bare fysisk, og på sæt og vis borgmesteren for evigt.