Bittens ånd svæver over Danfoss

95 år: Bitten Clausen følger stadig med i industrikoncernens dagligliv og ikke mindst i de sideløbende kulturelle aktiviteter, som familiefonden, hun stiftede, står bag.

Bitten Clausen, 95 år - det er jo kun en halvrund dag, vi fejrer. Fold sammen
Læs mere

Officielt er Bitten Clausen betitlet fabrikant. Hun har ingen eksekutive beføjelser, men reelt er hun meget, meget mere på Danfoss. For hendes ånd som det hjertevarme, ansvarsbevidste og blufærdige menneske, hun er, kan i den grad mærkes integreret i landets største industriforetagende med i dag 22.000 medarbejdere verden over.

Derfor vil mangt et Dannebrog nok komme op i dag på Als, da hun fylder 95 - ikke af pligt, men af hengivenhed over for hende, der med stor empati for medarbejderne satte sig for bordenden i bestyrelsen, da hendes mand og virksomhedens grundlægger, Mads Clausen, døde for 41 år siden. Sådan havde Mads bestemt det

Hun deltager stadig i bestyrelsesmøderne, nu på ærespladsen, og glæder sig over, at de tre sønner er med i foretagendet: Den ældste Jørgen som adm. direktør, hvilket han blev på trods af sin fædrene arv. Kunne han nu også klare det? Ja, til fulde, har tiden vist.

Og Peter er formand for Bitten og Mads Clausens Fond. Den hun etablerede og sørgede for fik aktiemajoriteten, så Danfoss blev sikret til gavn for landet i almindelighed og Sønderjylland i særdeleshed.

Bitten Clausen - med døbenavnet Dorthea - er i sig selv et kapitel i landsdelens historie. De første år i Haderslev var før Genforeningen, og hun måtte gå i Haderslebens tyske skole uden at kunne sproget. Med eins-zwei-drei blev prøjsisk disciplin søgt banket ind i eleverne, til sønderjyderne stemte sig hjem i 1920.

Mads Clausen var til store biler og købte før krigen i hendes fars forretning en Chrysler Airflow - og fik øje på datteren også. Hun blev i 1939 hjembragt som majbrud til den alsiske slægtsgård i Elsmark, hvor senior producerede grise i den ene ende og junior køletermostater i den anden.

Er på fornavn og med knus
De fik deres hjem i den nyopførte bolig i nabolaget, kaldet Villaen, som den stadig benævnes, hvor hun nu bor alene, men gæstfrit åbner dørene, når der er behov for repræsentation. Hun er på fornavn og dus med de fleste og giver mange knus - også til Kongehusets medlemmer, som hun fik et nært forhold til gennem dronning Ingrid.

Bitten Clausen kan ikke nok understrege, at Danfoss’ fremgang skyldes de ualmindeligt dygtige og loyale medarbejdere, der har været besjælet af Mads’ og nu Jørgens ånd og kreativitet med skyldigt hensyn til menneskelighed og bundlinje. Hendes kontinuerlige engagement giver medarbejderne tryghed, fortæller de gerne, og de gamle husker, hvordan hun ved juletid diskret delte tøjgaver ud til trængende børnefamilier.

Den statelige, hvidhårede fabrikant er stadig til rådighed, når der indvies fabrikker kloden over - hun er æresborger i Tianjin i Kina - og hun elsker at være med i firmaets eksekutive jetfly, når Jørgen selv sidder ved pinden.

Den velpolstrede fond yder meget store bidrag til markante projekter. Først oplevelsesparken Danfoss Universe, en succes i hendes baghave, senest til Alsion, Sønderborgs nye kombinerede universitet, forskerpark, banegård og koncertsal, som Dronningen indvier 30. oktober.

Spørgsmål med stor respons
Koncertsalen siges hun at have inspireret kraftigt til. Da den første byggeplan blev vist, pegede hun på et stort auditorium og spurgte, om det var dér, landsdelens symfoniorkester skulle spille??

Så føjedes en koncertsal til med en akustik i verdensklasse. For nylig sad hun der på forreste række sammen med kulturminister Brian Mikkelsen (K) ved Den jyske Operas danmarkspremiere på Rigoletto. Imponerende og meget bedre end den udgave, jeg hørte forleden i Hamborg, lød kommentaren fra den erfarne operagænger...

Og mere er på vej. Over for Alsion på havnefronten har hun nikket til, at fonden er med i et selskab, der har hyret den berømte canadiske arkitekt Frank Gehry til at udforme en masterplan for havnen med hotel i vandet.

Der er også fødselsdagsmusik i dag. Danfoss-orkestret giver koncert foran Villaen i formiddag, i eftermiddag tager hun imod i hovedkvarteret for en lukket kreds - »det er jo kun en halvrund dag« - og i aften er der familiemiddag med alle fire generationer Clausen hjemme hos mor, mormor, farmor og oldemor Bitten.

I næste uge gælder det en hofteoperation, så hendes aktionsradius igen bliver normal, mens kræfterne endnu rækker.