Billeder af magt og afmagt

Sys Hindsbos værker balancerer ofte på kanten af realisme og surrealisme. 12. marts fylder hun 70 år.

Billehuggeren Sys Hindsbo.   Foto: Suzanne Ludvigsen Fold sammen
Læs mere

Billedhuggeren og grafikeren Sys Hindsbo, der fylder 70 år, er uddannet på Kunstakademiet hos blandt andre, men ikke mindst, Palle Nielsen. Og hun har ofte i mange af sine fine arbejder, balancerende på kanten af realismen og surrealismen, fulgt hans spor og arbejdet med en beslægtet tematik i et selvstændigt sprog.

Som Palle Nielsen er Sys Hindsbo en af de store menneskeskildrer herhjemme. En af dem der lægger sig i forlængelse af en lang tradition i europæisk kunst for at forsøge at forstå og udtrykke grundlæggende menneskelige konflikter.

Også Sys Hindsbo tager det enkelte og lidende menneskes parti mod overmagten, umenneskeligheden og fremmedgørelsen. Mange af hendes billeder tematiserer ofrene for magtudøvelse – og undertiden er ofrene magtudøverne selv.

Akademitiden – og debuten – faldt i 1960erne, hvor Sys Hindsbo også gik hos billedhuggeren Gottfred Eickhoff, og det var meget tidligt, at Sys Hindsbo valgte den vej, hun fulgte. Den førte til medlemskab af sammenslutningen Decembristerne og en række udstillinger, i 2007 en stor retrospektiv af slagsen i Kunsthallen Brandts i Odense. Sys Hindsbo er repræsenteret på en række af vore museer og har skabt adskillige udsmykninger landet over. Sys Hindsbo har også udført portrætter. Blandt de seneste af Jørn Utzon til Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød.

Hun sidder i bestyrelsen for Thorvaldsens Museum og har siddet i Akademiraadet og været dets præsident, ligesom hun har været formand for Statens Kunstfonds billedkunstneriske indkøbsudvalg.

Sys Hindsbo har modtaget et væld af dansk kunstlivs udmærkelser – eksempelvis Dronning Ingrids Rejselegat, Ny Carlsberg Fondets store udenlandske stipendium, Eckersberg Medaljen samt Henry Heerups, Tagea Brandts, Mogens Zieglers, Gottfred Eickhoffs, Oluf Hartmanns og Ole Haslunds legater.

Sammen med keramikeren Bente Hansen udstiller Sys Hindsbo mellem 15. marts og 13. april i Fuglsanghus i Hørsholm.