Berejst balletpædagog

60 år. Johnny Eliasen rejser i dag verden rundt som pædagog og instruktør.

Johnny Eliasen begyndte allerede på balletlivet som syv-årig. Fold sammen
Læs mere

Tidligere solodanser ved Den Kgl. Ballet, Johnny Eliasen, der i dag fylder 60 år, har haft en lang og alsidig karriere såvel på som bag den danske og internationale balletscene. Aktivitetsniveauet er fortsat højt.

Siden 2001 har den internationalt efterspurgte balletpædagog ni måneder om året rejst rundt i verden, hvor han bl.a. er underviser hos Royal Ballet i London, Houston Ballet, Den Finske Nationalballet og Bolsjoj Balletten, og han er netop vendt hjem fra Australien som gæstelærer hos The Australian Ballet.

Balletlivet startede allerede, da Johnny Eliasen som syv-årig kom ind på Det Kgl. Teaters balletskole. Han var rundt om Den Skandinaviske Ballet, inden han i 1965 blev aspirant hos Den Kgl. Ballet, hvor han i 1972 blev udnævnt til solodanser. Med sin flotte, maskuline udstråling passede han perfekt til Flemming Flindts repertoire og vakte stor opmærksomhed, da han i 1973 i Flindts skandaleværk »Felix Luna« kom ned splitternøgen fra sofitterne som Leonardo da Vincis muskelmand i cirklen.

Men udover moderne balletter af koreografer som Flemming Flindt, Eske Holm og Ann-Kristin Hauge dansede Johnny Eliassen et meget stort antal klassiske og neoklassiske partier i sine 20 år som solodanser, hvor han var en af Den Kgl. Ballets mest benyttede dansere. Repertoiret spændte fra Bournonville og Balanchine til Tetley, Cranko, Neumeier og van Manen.

I Maurice Béjarts mands-pas de deux til Mahlers »Lieder eines Fahrenden Gesellen« udvalgte Béjart Johnny Eliasen som partner til Rudolf Nurejev, da den russiske stjerne fejrede sin 40-års fødselsdag i København. Og Johnny Eliasen kom til at danse pas de deuxen på utallige gæstespil verden over med Nurejev og også med sin gamle skolekammerat, Peter Schaufuss.

I 1987 tog Johnny Eliasen orlov for at være instruktør og lærer hos Peter Schaufuss ved English National Ballet, og i 1990 fulgte han med Schaufuss til Deutsche Oper i Berlin. Tilbage i København var han et stabilt element i Den Kgl. Ballets turbulente år, da han 1994-2000 nåede at være viceballetmester for både Peter Schaufuss, Maina Gielgud og Aage Thordal Christensen. Og da Peter Schaufuss forlod balletmesterposten reddede Johnny Eliasen situationen ved at springe ind som konstitueret balletmester 1995-97.

I 2001 besluttede Johnny Eliasen at stoppe på Det Kgl. Teater og var en kort periode lærer og instruktør ved Peter Schaufuss Balletten. Han har i dag sin faste base i Holstebro, hvor hustruen Theresa Jarvis Eliasen leder Det Kgl. Teaters Balletskole, og sammen har de døtrene Emily og Eloise på otte og seks år.

Johnny Eliasens kalender er allerede fyldt godt op helt frem til 2012. Næste store opgave er opsætningen af Harald Landers »Etudes« på Mariinskij Teatret i Skt. Petersborg i 2010. En ballet han tidligere har iscenesat herhjemme samt med Den Finske Nationalballet, og hvori han selv mange gange har danset Soloherrens krævende parti.