Bedstefar med slag i

70 i dag. Mick Fleetwood fra Fleetwood Mac har lært sig selv at slå på tromme - og at tale norsk.

24NAVFLEETWOOD-MAC-155129.jpg
Musician Mick Fleetwood of Fleetwood Mac performs at the Honda Center on May 23, 2009 in Anaheim, California. Kevin Winter/Getty Images/AFP
Læs mere
Fold sammen

Den britiske trommeslager Michael »Mick« Fleetwood har lagt efternavn til den legendariske gruppe, men det er i høj grad også hans fortjeneste, at Fleetwood Mac stadig eksisterer. Selv om han har skrevet og spillet skuespil er han først og fremmest kendt som trommeslager og medstifter i bandet. Navnet er dannet ved at kombinere Fleetwoods og bassisten John »Mac« McVies’ navne.

I dag bliver Mick Fleetwood 70 år. Han blev født i Redruth i Cornwall, men boede også meget af sin barndom i Ægypten og Norge. Familien fulgte nemlig faderen, der var pilot i Royal Air Force, og på den måde har Mick også lært sig at tale norsk.

Mick Fleetwood var sine forældres andet barn, hans ældre søster, Susan Fleetwood, der var skuespiller, døde af kræft i 1995. Allerede som yngre blev han beskrevet som »drømmer« og »empatisk« og selv om han var intelligent, klarede han sig ikke videre godt i skolen. Dog var han god i dramundervisningen og til fægtning. Tidligt anlagde han sig skæg og langt hår og flere har beskrevet hans stil som aristokratisk. Ikke mindst hans udtale var så velmoduleet, at folk umiddelbart stoppede op for at lytte, når han talte.

»Han var tilbageholdende og vis,« har man sagt om ham. Og er i besiddelse af en storslået humor.

Mick Fleetwood havde lært sig selv at slå på tromme siden han var barn og den lidt stive musikalske skolelærdom blev hurtigt, tilskyndet af familien, erstattet af en mere spontan lege- og spilleglæde. Sit første trommesæt fik han af sine forældre.

Hans stil som trommeslager var i begyndelsen inspireret af Cliff Richards’ trommeslager i The Shadows, Tony Meehan, og ikke mindst trommeslageren hos Everly Brothers. Allerede da han var teenager, havde Mick med sine forældres billigelse valgt at følge sine musikalske interesser og han tog, da han var 15, til London og sluttede sig til et musikalsk interessefællesskab bestående af Peter Green, Jeremy Spencer og Bob Brunning, der blev den allerførste udgave af Fleetwood Mac. Fleetwood blev hængende, mens nogen gik og andre kom til.

Efter adskillige pladeudgivelser flyttede bandet i 1974 til USA i et forsøg på at booste deres succes. Fleetwood inviterede Lindsey Buckingham og Stevie Nicks til at være med og de var i høj grad medvirkende til Fleetwood Macs senere succes, bl.a. med albummet »Rumours«, mens Fleetwoods egne bestræbelser på at holde sammen på gruppen har været helt afgørende for, at det har eksisteret så længe.

Mick Fleetwood har desuden haft en fin solo-karriere med egne udgivelser og en overgang også været skuespiller.

Mick Fleetwood

fakta

Døbt som: Michael John Kells Fleetwood

Beskæftigelse: Musiker, trommeslager

Født: Redruth, Cornwall, Storbritannien

Genrer: Blues, rock og blues rock

Website: www.mickfleetwood.com