Bedragets bagmand: Når det går galt kan vi tænke »de grådige svin«

Manuskriptforfatter Jeppe Gjervig Gram var både bekymret og fascineret, da finanskrisen brød ud. Det er der kommet en TV-serie ud af i form af DRs »Bedrag«.

Jeppe Gjervig Gram.       Foto: Bjarne Bergius Hermansen
Læs mere
Fold sammen

»Det var voldsomt, og det havde store konsekvenser.«

Sådan husker Jeppe Gjervig Gram sit første bekendtskab med finanskrisen, da den for alvor brød ud i 2008. Dengang var han i fuld sving med nye afsnit af DRs serie »Borgen«, men nyheden og det verdensomspændende efterslæb, da den store amerikanske investeringsbank Lehman Brothers gik konkurs, sendte ikke blot chokbølger ud i finansverdenen, men satte også mange tanker i gang hos den 39-årige manuskriptforfatter, der i øvrigt vandt »den britiske Oscar«, BAFTA-prisen, for sit arbejde på »Borgen«.

»Ligesom politik kan synes kedeligt, har det alligevel stor indflydelse på vores liv, og det samme gælder for økonomi. Grådighed er en del af det, og når det går galt kan vi tænke »de grådige svin« og sige, at det er de andres skyld, men det er en forsimplet model, for penge binder samfundet sammen, så jeg tænkte, at det her er vigtigt. Alt for vigtigt til ikke at blive brugt til drama. Dengang var det også nyt at lave en TV-serie om politik, og derfor opstod ideen til en serie om økonomi,« siger han.

Og hvad der begyndte som løse tanker, er i dag foreløbig blevet til ti afsnit af DR TV-serien »Bedrag«, der havde premiere 1. januar, og som netop handler om de uskønne finter på erhvervslivets bonede gulve og de store konsekvenser, det har for de mennesker, der bliver blandet ind i det. Omkring 1,4 millioner danskere så ifølge Gallup med på TV-skærmen derhjemme, og hvis man synes, at det måske er lidt overdrevet i forhold til virkeligheden, behøver man blot at nævne de danske eksempler som IT Factory, OW Bunker, Roskilde Bank, skattely-sagerne samt »iværksætterkongerne« Kurt Thorsen og Klaus Riskær.

Jeppe Gram blev færdig som manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole i 2007 og var ifølge ham selv den eneste på den årgang, der drømte om at lave TV-serier. Det var lidt umoderne. Egentlig havde han i flere omgange uden held søgt ind på filminstruktøruddannelser i Norge, Sverige, England og Danmark, sideløbende med, at han kreerede både komiske og socialrealistiske kortfilm om alt muligt, der ifølge ham selv var »virkelig dårlige«. Han fandt ud af, at han nok var bedre til at skrive manuskripter, så derfor blev det den vej.

At han overhovedet blev sporet ind på filmens verden, skyldes barndommens store lyst til at tegne og drømmen om en dag at skabe egne tegnefilm. Han voksede op i Odense, hang ud med »de mærkelige«, farvede sit hår blåt  og gik som teenager rundt i gamle jakkesæt, som han købte i genbrugsbutikken. Hvert andet år var han fast tilskuer ved Odense Filmfestival, men det var dog den amerikanske TV-serie »Twin Peaks« og dens instruktør David Lynch, der i begyndelsen af 1990erne fik ham »blown away«, som han udtrykker det. Den umiddelbare forelskelse udviklede sig gennem årene til stor fascination af eksempelvis TV-serierne »Præsidentens mænd« af Aaron Sorkin og »The Sopranos« af Davis Chase.

Det var også i begyndelsen af 1990erne, at han sugede til sig i biografmørket med et job som billetkontrollør i den lokale biograf og de gratis billetter, det førte med sig. Da studenterhuen var i hus i 1995 var det dog i første omgang filosofistudiet på Odense Universitet, der trak, men det blev kun til to år, inden han – med eget udtryk – »fik fingeren ud«, og flyttede nærmere filmbranchen i København og tog hul på film- og medievidenskab på Københavns Universitet.

Parallelt med studierne skrev han pressemateriale for TV 2s filmkonsulent, og da en stilling som seriekonsulent på samme TV-station blev slået op i 2000, søgte han den. Han fik jobbet som indkøber af udenlandske TV-serier, selv om chefen i første omgang vurderede den 24-årige til at være »lige lovlig ung«, og en kærlighedsaffære med TV-serierne tog sin begyndelse.

Lige nu er han fuldt optaget af de næste ti afsnit af »Bedrag«, der skal ramme TV-skærmene i efteråret 2016, men ellers står der ikke færdige projekter klar i kalenderen for Jeppe Gjervig Gram.

»Det skal jeg lige tænke over,« siger han, og det får han naturligvis lov til.