Baune er blevet voksen

Simon Kvamm har formået at skabe en imponerende karriere hvor det er lykkedes at forene rollerne som sjov satiriker og seriøs rockmusiker. 18. februar fylder han 40 år.

Simon Kvamm.    Foto: Torkil Adsersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man troede det ikke muligt.

Den lettere hysteriske drengerøv Lars Allan »Baune« Baunsbøl fylder 40 år. Det samme gælder den evigt dopede hollandske sprinter Pim de Keysergracht fra cykelholdet Team Easy On. Og den pølsemix-glade teenager Piphans fra Ass Jack. For ikke at nævne forsangeren i såvel Nephew som i De Eneste To.

Det er naturligvis musikeren og komikeren Simon Kvamm, vi taler om. En mand for hvem det nærmest umulige er lykkedes med at forene en karriere som sjov person i blandt andet Drengene fra Angora med rollen som »seriøs« rockmusiker med sine meningers mod. Begge dele i øvrigt med meget stor succes.

Egentlig startede det i Silkeborg. Her blev Simon født af forældrene Janus og Agnes, voksede op sammen med lillebror Stefan og blev student fra Silkeborg Gymnasium, inden turen gik mod Aarhus for at uddanne sig som journalist på Danmarks Journalisthøjskole. Det blev dog aldrig gjort færdigt, for musikken trak i ham, og i 1996 dannede han sammen med Kristian Riis, Jonas Juul Jeppesen og Søren Arnholt bandet Nephew, der året efter deltog i DM i Rock, men først i 2000 efter at Jeppesen var blevet erstattet af Kasper Toustrup og albumdebuterede med »Swimming Time«. Dog uden den store succes.

Det fik Simon Kvamm så til gengæld i overflod fire år senere. Først med satireprogrammet Drengene fra Angora, hvor han sammen med Esben Pretzmann og Rune Tolsgaard blev et kæmpe hit på DR, blandt andet med førnævnte Pim de Keysergracht og drengerøven Baune, hvis karakter Simon Kvamm givetvis har hentet inspiration til på lægterne, når favoritholdet og barndomsklubben Silkeborg IF spillede på hjemmebane.

Samme år udgav han sammen med Nephew gennembrudsalbummet »USADSB«, der indtog samtlige hitlister det år.

Stilen var de karakteristiske tekster blandet med dansk og engelsk og musikken hård elektrorock. Albummet blev fulgt op to år efter med den lige så succesfulde »Interkom Kom Ind« samtidig med, at Kvamm fortsatte med at lave satire på DR med blandt andet Angora By Night. Midt i alt dette blev Simon Kvamm så sammen med journalisten Stine Ellerbæk i far til datteren Elinor.

Det ligger med andre ord ikke til ham at tage den med ro. To album mere har Nephew udsendt siden da, men samtidig er den musikalske horisont blevet udvidet, blandt andet ved samarbejdet med Peter Sommer i duoen De Eneste To, som indtil videre har to album på samvittigheden.

Samtidig er lillesøster Alice kommet til, mens der også er blevet plads til engagementer i diverse sammenhænge såsom en bestyrelsespost i Teater Bremen i København og det ambitiøse musikprojekt Musikstarter, som hjælper unge med at spille og lave musik. Typisk Kvamm, der ikke blot har et stort engagement, men samtidig aldrig har været bange for at sige tingene direkte og ligeud. Lidt lige som Baune.