Barske Bodnia fylder 50 år

Han har spillet alle de forstyrrede mandetyper, man kan forestille sig. Men ind i mellem finder Kim Bodnia også plads til de følsomme og mere muntre roller.

12NAVBodnia2.jpg
Kim Bodnia til interview i BT i forbindelse med filmen Skytten Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina carcia

I mange roller har vi set ham som barsk og utilregnelig, slentrende rastløst af sted for så at eksplodere i et rasende brøl, som burde kunne få de fleste til at adlyde. Samtidig er Kim Bodnia den runde og menneskelige skuespiller, som trods temperamentet bærer et sympatisk blik i sine svømmende øjne. 12. april fylder han 50 år.

Han går ikke halvhjertet ind i noget. Heller ikke de mere fjollede eller bøvede roller, han har haft gennem tiden i både »Julefrokosten«, »Alle for to« og »Den skaldede frisør«.

Kim Bodnias gennembrud kom for alvor i Ole Bornedals gyser »Nattevagten«, hvor han spiller den nærmest psykopatiske Jens. En birolle, der gav ham en Robert. Mens filmen skød gang i en bølge af gysere, væltede flere roller også ind over den dengang 27-årige skuespiller.

Kim Bodnia har selv kaldt »Nattevagten« en af de største succeser i karrieren, og filmen står i dag som en af de bedste genrefilm indspillet herhjemme nogensinde, og mon ikke også Bodnia på samme har nået en vis særstatus? En status som helt sin egen.

Han gav den efterfølgende som en hårdt presset narkohandler i Nicolas Winding Refns debutfilm »Pusher«. Samarbejdet fortsatte i »Bleeder«, men skuespilleren og instruktøren kom på kollisionskurs, da Ekstra Bladet udstillede Kim Bodnia som en mand, der blev knækket under indspilningerne af Refns method acting-teknik. Ganske vist var han sygemeldt, men det var for en skadet arm og ikke for psykiske problemer. Kim Bodnia sagsøgte Ekstra Bladet for sagen, vandt og allierede sig siden med andre end Refn.

Blandt andre Lasse Spang Olsen, i hvis film han spillede den voldelige vaneforbryder Harald (»I Kina spiser de hunde« og efterfølgeren »Gamle mænd i nye biler«). Han fortsatte som hårdtslående Claus i »Inkasso«, en voldelig far i »Hævnen« af Susanne Bier og en helt masse andet derimellem.

Der viste sig dog et vendepunkt, da vi mødte ham som kriminalkommissæren Martin Rohde i TV-serien »Broen« i 2011. Her spiller Kim Bodnia ikke den hårde manderolle, men snarere en med et mere ukontrolleret følelsesliv.

»Broen« hittede i udlandet, men Bodnia hoppede fra efter anden sæson, fordi han ikke var tilfreds med sin karakters udvikling. »Broen« har dog alligevel gjort Kim Bodnia efterspurgt internationalt, og han har blandt andet høstet stor ros for sin præstation som iransk forhørsleder i Jon Stewarts »Rosewater«, som kan ses på dette års CPH PIX.

Kim Bodnia har flere gange sagt, at han regner med at toppe som skuespiller som 50-årig. Hvis han holder, hvad han lover, går vi ind i et spændende år med Danmarks macho-fyr no. 1.