Bagmandsjægeren

40 år. Statsadvokat Jens Madsen overtog chefstolen i Bagmandspolitiet sidste år og blev dermed den yngste på den tunge post nogensinde.

Jens Madsen ­ – den hidtil yngste chef for Bagmandspolitiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Baldur Eklund.

Da justitsministeren sidste år skulle udpege en ny leder af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet, i offentligheden kendt som Bagmandspolitiet, faldt valget internt i organisationen. Den dengang 38-årige Jens Madsen, der dermed blev den hidtil yngste chef for Bagmandspolitiet, var måske ikke umiddelbart det helt forventede valg.

Men så overraskende var hans udnævnelse nu alligevel ikke.

For det første pumper juraen i blodet på Jens Madsen, der blev cand.jur. fra Københavns Universitet i 1994 og startede sin juridiske karriere i Finanstilsynet. Hans bedstefar var Niels Madsen, der tronede som departementchef i Justitsministeriet i næsten tyve år, og som er kendt for at have haft nu fremtrædende jurister og dommere under sine vinger.

For det andet havde Jens Madsen skabt sig et solidt ry og en højt respekteret plads i Bagmandspolitiet, siden han første gang trådte ind i den særlige statsadvokatur i 1997 – først som fuldmægtig, dernæst assessor og så vicestatsadvokat.

Hans erfaring fra Bagmandspolitiet tæller en lang række markante og spektakulære sager. Han har været med til at fastlægge retspraksis ved at have stået som anklager i størstedelen af sagerne herhjemme om børskriminalitet.

Han kørte sagen om it-virksomheden eHuset, hvor tre topchefer blev anklaget for regnskabsfusk og kursmanipulation. En sag der viste den uflatterende bagside af it-boblen, og som endte med betingede fængselsstraffe til de tre chefer og en triumf for Bagmandspolitiet.

Og det var ham, der stod ved anklager-roret i sagen om Midtbank og insiderhandel samt sagen om Al-Aqsa og terrorfinansiering – begge stærkt omtalte sager, der imidlertid ikke faldt ud til Bagmandspolitiets favør.

Og som leder af Bagmandspolitiet har Jens Madsen flere gange prøvet – og vil utvivlsomt også fremover komme til – at stå model til hug og lussinger i offentligheden, når de profilerede sager ikke ender med fældende domme. Det har dog gang på gang været en fattet og næsten upåvirket statsadvokat, der har kommenteret sagerne i medierne. Af juristkolleger er han da også blevet kaldt den stille frontfigur eller en rolig type uden store armbevægelser – samtidig er det gloser som »grundig«, »saglig« og »kompetent«, der bliver møntet på ham af folk, der fagligt har krydset hans vej.

Dertil besidder Jens Madsen en god portion idealisme. Han havde kun lige sat sig til rette i Bagmandspolitiets chefstol, før han handlede på sin brændende indignation over for de forbrydere, der gemmer de ulovlige penge af vejen på en hemmelig, udenlandsk bankkonto, så de kan nyde dem efter afsonet straf. Den nye statsadvokat nedsatte en arbejdsgruppe, der fortsat opererer, til at opspore de kriminelles formuer og sætte en stopper for, at de ulovlige penge omdannes til luksuriøse villaer, biler og både.

Når han ikke jagter Danmarks økonomiske lovovertrædere, bruger Jens Madsen tiden på sport og friluftsliv i selskab med sin kone og tre børn.