Audrey Hepburns favoritdesigner

90. Manden bag tøjet i »Breakfast at Tiffany’s« og Jackie Kennedys sorte sæt ved JFK’s begravelse fylder 90.

Hubert de Givenchy fotograferet i november 2016, da han åbnede en udstilling af sine fantastiske kjoler i Haag. Foto: Bart Maat Fold sammen
Læs mere

Hubert de Givenchys liv er et moderne eventyr. Den adelige, utroligt smukke, unge mand, der blev en verdenskendt modeskaber, bedste venner med de stjerner, han klædte på, og som lavede tøj, der både definerede en tid og samtidig var tidløst smukt.

Han blev født ind i en fransk adelig familie, hans far var markis af Givenchy, men faderen døde, da Hubert de Givenchy kun var tre år gammel. Han og hans tre år ældre broder, der arvede titlen, voksede op sammen med deres mor og mormor.

Som tiårig besøgte han modepavillonen på Verdensudstillingen i Paris, og der forelskede han sig i faget og besluttede sig for at blive designer. Han blev uddannet på École des Beaux-Arts og arbejdede for andre huse, før han i 1952 åbnede eget modehus i Paris. Den første kollektion var udelukkende lavet af stof til hvide herreskjorter, andet havde han ikke råd til, men hans sans for formgivning gjorde ham hurtigt til en populær modeskaber.

Verdensberømt blev han få år senere, da han blev præsenteret for Audrey Hepburn, som havde hovedrollen i filmen »Sabrina«. Egentlig troede han, at han skulle møde Katherine Hepburn, men Audrey og han fandt hurtigt sammen, og han blev hendes faste leverandør af kostumer til film, mest kendt er nok »Breakfast at Tiffany’s«.

De to havde et tæt venskab, og Audrey Hepburn var ansigt for Givenchys første duft, der blev lanceret i 1957. Det gjorde hun uden at få en franc for det, men blot for at promovere sin vens parfume.

Hubert de Givenchy designede til datidens mest berømte kvinder som Marlene Dietrich, Hertuginden af Windsor, Lauren Bacall, og den amerikanske førstedame, Jackie Kennedy, der bar en af hans kjoler under det amerikanske præsidentpars besøg i Frankrig. Men den kjole, hun gjorde mest berømt, var formentlig det sorte sæt, hun bar, da John F. Kennedy blev begravet. Hun havde båret den før, blandt andet ved Eleanor Roosevelts begravelse.

Hubert de Givenchy solgte i 1981 parfumedelen af sit firma fra og i 1989 tøjdelen til det internationale luksuskonglomerat LVMH, der også ejer Lous Vuitton. Han blev ved med at designe frem til 1995. Han har i sine pen- sionistår blandt andet samlet på bronzeskulpturer og udgivet en skitsebog med billeder af det tøj, han skabte til Audrey Hepburn. Hun var, sagde han, noget særligt. Hun søgte det enkle. Det gav han hende, det helt perfekte enkle tøj. Få måneder før sin død gav hun ham 25 af de kjoler, han havde kreeret til hende, tilbage. Han skulle finde de perfekte museer, hvor den modehistorie, de havde skabt sammen, kunne vises.