Arnold Busck ført an af fjerde generation

Administrerende direktør for boghandlerkæden Arnold Busck, Helle Busck Fensvig, havde en karriere i finansverdenen, inden hun kastede sig ind i familievirksomheden. Hun blev fristet af et bogmarked under store forandringer og har fået vendt minus til plus hos Arnold Busck. direktøren fylder 11. august 50 år.

Arkivfoto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ikke planen – i hvert fald ikke hendes egen – at Helle Busck Fensvig skulle være administrerende direktør for familievirksomheden Arnold Busck. Men udfordringerne hobede sig op i boghandlerkæden og i bogbranchen i det hele taget, og da opgaven så tilpas umulig ud, trådte Helle Busck Fensvig til og blev dermed fjerde generation af boghandlere i familien Busck.

Det var Helle Busck Fensvigs oldefar, der i 1896 sammen med J.L. Wisbeck grundlagde det, der senere blev Danmarks største kapitalkæde inden for bogbranchen. I 1953 overtog Helle Busck Fensvigs farfar, Helge Arnold Busck, boghandlerkæden, og i 1985 var det hendes fars tur til at stå i spidsen for familiens forretning. Men Helle Busck Fensvig havde imidlertid andre planer end at gå i sin fars fodspor.

HELLE BUSCK FENSVIG fandt bogbranchen både støvet og træg, så hun valgte at gøre karriere i den finansielle verden, hvor fleksibilitet og evnen til at agere hurtigt er nøgleord. Efter studentereksamen og HA-studier på CBS endte hun i Provinsbanken, som senere blev Danske Bank, hvor hun har arbejdet som invest­ment banker. Ambitioner og karriere­drømme drev hende forbi venturebranchen, og hun har været med til at etablere både en biotekfond og en biotekvirksomhed.

Men bøgerne kaldte, da bogmarkedet blev kastet ud i store omvæltninger med finanskrise, frie priser på bøger og digitalisering, som vendte branchen på hovedet. Da Arnold Busck i 2008 købte konkurrenten B.O. Bøger, var Helle Busck Fensvig en væsentlig del af processen, og hun blev indsat som bestyrelsesformand samme år. Efter to år fik hun titlen som administrerende direktør og påtog sig dermed den administrative opgave at få tilpasset den over 100 år gamle virksomhed til nutiden.

Efter to hårde år med tilpasning og underskud viste det seneste regnskab overskud. Kæden er skåret til og består i dag af cirka 400 medarbejdere, 30 butikker og en webbutik. Intet har været helligt, for Helle Busck Fensvig har en indædt motivation for at bevise, at bøger kan være en god forretning – hvis det ellers bliver grebet rigtigt an.

TRADITIONELT HAR BOGHANDLERE først og fremmest haft en stor kærlighed til bøger, men selv om Helle Busck Fensvig er glad for litteratur, bruger hun hellere tid på at arbejde end på at læse. I ferierne læser hun dog for at holde sig orienteret og forstå, hvad kunderne vil have.

Hun er gift med Jesper Toft Fensvig, som er direktør på Nyt Nordisk Forlag under Arnold Busck. Parret har datteren Eva på 20 år, som læser på CBS.