Arne Jacobsens arvtager

Knud Holscher har både som arkitekt og designer sat et afgørende præg på Danmark. Vel at mærke den del, der er kendetegnet af kvalitet. 6. maj fylder han 85 år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arkitekten og designeren Knud Holscher, der 6. maj fylder 85 år, har blandt meget andet bidraget til at gøre hovedstaden mere overskuelig og vejen gennem byen lidt lettere. De københavnske busstoppesteder og den smukke og præcise informationstotem ved den københavnske metro er eksempelvis et resultat af hans formgivning. Men for Knud Holscher har designsiden ikke blot været en nebengesjæft ved siden af arkitekturen.

Han har skabt fine og gennemtænkte armaturer og tegnet lamper, møbler og alt til hjemmet hørende. Elegance og brugervenlighed er blandt nøgleordene, når det drejer sig om Knud Holschers designløsninger, men det gælder også hans mange bygningsværker.

Knud Holscher er uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole og arbejdede herefter for Arne Jacobsen, blandt meget andet med St. Cathrine’s College i Oxford. På Akademiet havde han Arne Jacobsen som professor, og som det meget præcist er formuleret i Weilbachs Kunstnerleksikon, er han »ikke blot elev af Arne Jacobsen, men også en af hans åndelige arvtagere, både hvad angår arkitektur og industriel design. Præcis form, sublim forenkling og sval æstetik parret med moderne teknologi præger hans arbejder.«

Læs også: Værelse 506 - en hyldest til Arne Jacobsen

Blandt de vigtigste er nogle af de nyere dele af Københavns Lufthavn, dele af Københavns og Odense universiteter samt en hel del svømmehaller. Han skabte den danske pavillon til verdensudstillingen i Sevilla. Mindre heldig – i hvert fald ikke utvetydigt elsket – er hans stationscenter til Østerport i København, mens han slipper mere nådigt fra Jægersborg Midtpunkt. Sammen med kollegaen Svend Axelsson, en af adskillige faste samarbejdspartnere, vandt han konkurrencen om busterminalen på Københavns Rådhusplads. Også den har været omdiskuteret – men man kan ikke sige, at besvarelsen af konkurrencen ikke imødekom politikernes ønsker om, at den offentlige transport skulle være mere synlig i byrummet.

Læs også: HT-terminalen på Rådhuspladsen forsvinder

Efter årene hos Arne Jacobsen blev Knud Holscher i slutningen af 1960erne professor ved Kunstakademiet og medindehaver af Krohn og Hartvig Rasmussen. Det første varede i godt 20 år, partnerskabet i KHR indtil midten af 1990erne, da Knud Holscher grundlagde sin egen tegnestue. Han er en vigtig stemme i debatten om forholdet mellem økonomiske hensyn og arkitektonisk kvalitet. Han har lagt et stort arbejde i sit fags faglige fora – blandt andet i Statens Kunstfond og Dansk Designråd – og så har han samlet på priser og hædersbevisninger.

Omkring 60 internationale priser er det blevet til, og blandt de vigtigste danske kan nævnes C.F. Hansen Medaillen, Prins Eugen Medaljen, Danmarks Nationalbanks Hæderslegat, Betonprisen, Træprisen og Knud V. Engelhardts Mindelegat.