Arkitekten bag Risø er død

Paul Niepoort, som står bag en række markante byggerier både herhjemme og i udlandet, er død

Paul Niepoort. Fold sammen
Læs mere

Paul Niepoort, arkitekt, Frankrig, er død 94 år

Paul Niepoort blev efter studentereksamen først bygningskonstruktør fra Århus Tekniske Skole samt murersvend med sølvmedalje i 1944. Han afsluttede sin uddannelse som arkitekt på Kunstakademiet i København med en guldmedalje i 1949. I 1952 startede han egen tegnestue.

Paul Niepoort viste allerede med guldmedaljeprojektet til et bladhus ved Rådhuspladsen sit anlæg for at få hold på en kompliceret byggeopgave, en evne han fik afprøvet i praksis, da han i 50erne sammen med Preben Hansen projekterede Atomforsøgsanlægget i Risø. Den karakteristiske profil på Risø laboratoriebygninger stammer fra Niepoorts rejseindtryk fra store gårde i Sydspanien og selve hovedplanen til projektet har senere haft indflydelse på flere af hans præmierede universitetsprojekter.

Han har tegnet Børglumkollegiet, han har tegnet butikscentre, ungdomshuse og Sønderbro Kirke i Horsens. Han har tegnet Sveriges Riksbanks bygninger i Malmö, Göteborg, Jönköping og Växjö, rådhuset i Eslöv og industribygningerne for Thorsmans i Nyköping.

Af Niepoorts mange konkurrenceprojekter må nogle af de præmierede fremhæves: Rådhuset i Amsterdam, Sveriges Riksdag, Landskabsplanen for Hven, Universitetscentrene i Odense, Stockholm og i Uleåborg. Universitetscentret i Uleåborg i Finland var et banebrydende projekt som blev højt anerkendt af fagdommerne som indstillede det til en 1.-præmie i en åben nordisk konkurrence.

Paul Niepoort blev medlem af Akademisk Arkitektforening i 1949, hvor han senere sad i bestyrelsen og var i mange år et flittigt medlem af konkurrenceudvalget.

Han var en tid lærer ved Kunstakademiets Arkitektskole og blev senere tilkaldt som professor i arkitektur ved den Tekniske Højskole ved Lunds Universitet.

I 1970erne virkede Niepoort som rådgiver først ved Unesco i Paris og siden for Verdensbanken i Washington.

Paul Niepoort blev gift i 1953 med designer Sonia Kyllenbeck, og parret fik tre børn.

 

Poul Christian Leerhøj, paukist, Hvidovre, er død 90 år

Ingen anden kunne have gjort det bedre! Poul Christian Leerhøj var en ener for Tivoli-Gardens yngste medlemmer i en lang årrække. Han var læreren som kunne undervise og skabe musikalske resultater på en enkel og skabende måde og med glade elever, der mærkede fremskridt fra lektion til lektion. Poul Christian Leerhøj skabte en ny epoke på Tivoli-Gardens Elevskole fra 1. januar 1962 - med pædagogik og leg, med toner og slagtøjsteknik i undervisningen skabte han dygtige elever med lyst til musikudøvelse. Således sidder mange af hans elever i dag på bl.a. slagtøjsposter i landets førende ensembler.

Han var på ingen måder højtidelig omkring sin egen person og kaldte sig beskedent »trommeslager«, men i virkeligheden beherskede han til fulde alle janitsharens forskelligartede instrumenter – og i sine seneste aktive år var han endog solopaukist DR SymfoniOrkestret. Han var ridder af Dannebrog.