Arkitekt med rødder

Arkitekten Signe Cold, stifter og partner i tegnestuen Entasis, har gennem 20 år arbejdet med opgaver, der drejer sig om omdannelse af historisk arv til nutidigt brug. Fra indgangen til Zoologisk Have til at gøre Carlsberg til en bydel.

Arkitekt Signe Cold modtog bl.a. Eckersberg Medaljen i 2006 sammen med sin mand Christian Cold. PR-foto Fold sammen
Læs mere

Arkitekten Signe Cold, der 6. april fylder 50 år, er medstifter af tegnestuen Entasis. Med sine 20 år er Entasis en forholdsvis ung tegnestue, der en tid lang forsøgte at forblive en lille tegnestue. Men succesen forpligtede. Omkring midten af 1990erne vandt arkitektfirmaet konkurrencen om en ny hovedindgang til Københavns Zoologiske Have, og en halv snes år senere er det den internationale konkurrence om at omdanne industriområdet Carlsberg til en ny – levende – bydel i hovedstaden, Entasis vandt.

Tegnestuen er derfor vokset i antal af medarbejdere og i takt med en række krævende opgaver som for eksempel udvidelsen af Kildeskovhallen – tegnet af Karen og Ebbe Clemmensen i slutningen af 1960erne og i dag fredet – og omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade, der fra at gennemskære Odense skal forvandles til et nyt, levende kvarter. Arbejdet med Thomas B. Thriges Gade er i gang og forventes færdigt omkring 2020.

Entasis tegner også boliger og for eksempel en lille fængselskirke – men fælles for mange af tegnestuens opgaver er, at det drejer sig om transformation. Hvad enten det er et nyt indgangsparti til erstatning for det, mange kendte og holdt af, eller store industriområder. Derfor er det også bemærkelsesværdigt, at Entasis i så udpræget grad går tilbage til rødderne i europæisk arkitektur frem for at tro, at fortiden ikke eksisterede eller var uden betydning.

Firma og priser sammen med manden

Signe Cold er først og fremmest uddannet på arkitektskolen på Kunstakademiet, hvorfra hun tog afgang i 1993. Herefter havde hun et par midlertidige ansættelser, indtil hun og Christian Cold i 1996 stiftede Entasis.

Sammen med Christian Cold deler Signe Cold ikke alene adresse, men parret har også i fællesskab og sammen med tegnestuen modtaget en længere række af de mest prestigefulde hædersbevisninger i dansk arkitektur som for eksempel Nykredits Arkitekturpris og Margot og Thorvald Dreyers Fonds hæderspris.

Sammen modtog Signe og Christian Cold i 2006 også Eckersberg Medaljen, og i motiveringen hedder det blandt andet, at deres arkitektur er »ikke til diskussion og har en særlig forankring i en materialitet, der bevæger sanserne i feminine og maskuline overleveringer. Gennem deres værker stemmer de arkitekturens sande væsen, der bevæger os, og får den til at blive bygningskunst på højt niveau.«