Arkitekt med ånd og omhu

Nu kan arkitekten Dorte Mandrup føje endnu en pris til en lang række af hæders-bevisninger - men hun er også en af sin generations bedste arkitekter.

Dorte Mandrup er ikke bange for noget, heller ikke ældre ikoniske bygninger. Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere

Dorte Mandrup er både en meget eksklusiv arkitekt - og en arkitekt der ikke er bange for at løfte meget forskellige typer opgaver. Store, små. Hun - og hendes tegnestue, naturligvis - har gennem snart 30 år arbejdet med nybyggeri, transformationer af udtjente bygninger til nye formål, vartegn, boliger og museer, børnekulturhuse og undervisningsfaciliteter - og ombygningen af en tidligere variete (med mere) på Vesterbrogade til kursuscenter for Danske Advokater.

Mange af byggerierne vidner om ånd og omhu, om en respekt for stedernes og landskabets karakter og egenart og for omgivelsernes historiske betydning. Dorte Mandrup formår med stor præcision at aflæse stedets ånd. Hun er en af de arkitekter, der forstår, at ny- eller ombygninger ikke handler om, at den moderne arkitektur skal mase sig på og højtråbende gøre opmærksom på sit eget strømlinede udtryk. Men at det er vigtigt på den anden side at stå ved, at når man bygger nyt og bygger til, må man også stå ved sin egen tids formsprog og æstetik.

At Dorte Mandrup ikke er bange for noget, vidner for eksempel hendes arbejde med Munkegårdsskolen i Gentofte om. Skolen er et ikonisk byggeri af Arne Jacobsen, men som det naturligt sker, bliver nogle institutioner utidssvarende og hvad kommer først, når man prioriterer: Mursten eller børn? Det burde være det sidste, og Dorte Mandrup formåede at konvertere Arne Jacobsens modernistiske mesterværk til et nyt årtusind.

Dorte Mandrup (født 1961) gik på Kunsthåndværkerskolen i Kolding, før hun blev optaget på Arkitektskolen i Aarhus.

Året efter sin afgang i 1991 bliver hun ansat hos Henning Larsen, hvor hun arbejder i fire år, indtil hun stifter sin første tegnestue, Fuglsang & Mandrup-Poulsen, sammen med arkitekten Niels Fuglsang, som hun i øvrigt tegnede retsbygningen i Tårnby med, et tidligt mesterværk. Som eksempel på, hvor vidt Dorte Mandrups praksis spænder, kan det nævnes, at hun har stået for konverteringen af Jægersborg Vandtårn til ungdomsboliger, ombygning af Danmarkshuset i Paris, indretning af bogladen i Dansk Arkitektur Center og konvertering af vandflyverhangaren på Margre-theholmen til kontor- og undervisningsformål. Det er Dorte Mandrup Arkitekter, der skal stå for det nye IKEA på baneterrænet tæt ved Fisketorvet i København.

Nu modtager Dorte Mandrup Direktør Einar Hansen og Fru Vera Hansens Arkitekturpris 2017 - og i begrundelsen fremhæves afslutningsvis Vadehavscenteret ved Ribe, der åbnede tidligere på året.

»Det er arkitektur, der både begejstrer og overrasker - med kunsten som en bærende kraft på en måde, der kan løfte vores sanser og hele tilstedeværelse.«