Angriberen med det solide bid

Berømt for sin målfarlighed og berygtet for sine bid. Luis Suarez er farlig på enhver fodboldbane.

Da Uruguay ved VM i 2014 i Brasilien mødte Italien i deres sidste gruppekamp, stod der en plads i 1/8-delsfinalen på spil. Den snuppede Uruguay med en enkelt scoring, men det var et par tænder fra holdets stjerne, Luis Suarez, der løb med alle overskrifterne.

Efter en nærkamp i Italiens målfelt faldt Suarez til jorden og tog sig dramatisk til hovedet. På de langsomme gengivelser kunne hele verden imidlertid se, at det var angriberen, der selv havde sat et solidt tandaftryk i Giogio Chiellinis skulder.

Og han var ikke den første, der måtte lægge krop til Suarez’ bisser. Faktisk var det tredje gang i karrieren, at Suarez bed til. Første gang var ofret Otman Bakkal fra PSV Eindhoven. Det var i 2010, da Suarez spillede for Ajax. Tre år senere, mens Suarez spillede for Liverpool, var det Chelseas Branislav Ivanovic, og nu altså Cheillini. For hver gang blev karantænerne længere, og episoden ved VM endte med at koste han ikke bare tilnavnet »Kannibalen«, men også fire måneder i skammekrogen.

Skønt Suarez var blevet Liverpools topscorer i 2013/2014-sæsonen med 31 mål og sammen med angrebskollega Daniel Sturridge, der blev nummer 2 på listen med 21 mål, havde udgjort en dødelig duo og bragt Liverpool det tætteste, klubben havde været på et mesterskab i 24 år, havde man fået nok af Suarez og valgte at sælge ham til Barcelona for godt 650 mio. kroner. På grund af sin karantæne fik han først debut 25. oktober mod Real Madrid.

Men bortset fra lidt rust, der har skullet bankes af efter de ufrivillige pauser, har uruguayaneren vist en imponerende evne til at komme tilbage på samme høje niveau, som han havde inden karantænerne, og målinstinktet synes uberørt.

Nu er Luis Suarez heller ikke en klassisk boks-angriber, der er afhængig af at få bolden serveret. Han fører den selv frem, hvis det er nødvendigt, kan arbejde i højre side, venstre side eller i midten, scorer med både fødder og hoved og arbejder generelt benhårdt. Der er med andre ord ikke noget krukke over ham på banen, og modgang kan - tilsyneladende - ikke slå ham ud.

Det har han tacklet, fra han var barn. Da Luis var syv år, flyttede han med sine forældre og seks søskende til hovedstaden Montevideo. Faderen skred få år efter, og moderen, der var rengøringskone, havde svært ved at tjene nok til familien. Luis Suarez spillede bold på gaderne, som han også fejede for at tjene penge. Så opdagede storklubben Nacional hans talent, og det var i princippet der, han blev uddannet til fodboldspiller, men det var formentlig hans kommende kone, Sofia, der blev afgørende.

Den blonde Sofia fra den velstillede familie, der havde taget ham til sig og givet ham tryghed, flyttede i 2003 til Barcelona. Den dengang 15-årige teenager var dødeligt forelsket og stod for at miste både sin kæreste og hendes familie, så hvis han skulle følge sin kærlighed, måtte han til Europa. Derfra blev fokus rettet 100 procent mod fodbolden, og i 2006 tørnede han ud for den hollandske klub Groningen. I 2009 blev han gift med Sofia, og i 2014 lykkedes det at flytte karrieren til Barcelona, hvor han blev genforenet med sin svigerfamile.