Amerikansk films mønsterbryder

90. Sidney Poitier banede med sit fornemme eksempel vejen for sorte amerikanske skuespillere på film og TV.

Sidney Poitier og Rod Steiger i Norman Jewisons »I nattens hede« fra 1967. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skuespilleren Sidney Poitier blev den første sorte amerikaner, der modtog en Oscar for en hovedrolle, den i »Markens liljer« fra 1963.

Siden kom i 1960erne, hvor kampene for sorte amerikaneres rettigheder rasede, film som »Et strejf af solskin« (1965), »Fremmed u-båd jages« (1965), »I nattens hede« (1967), »Gæt hvem der kommer til middag« (1967) og en række andre film, hvor Sidney Poitier på sit felt tog det sejeste træk og banede vejen for efterfølgende generationer af sorte skuespilleres medvirken i amerikansk film og på TV, og med sit fornemme eksempel viste han, at sorte skuespillere kunne være meget mere end små festlige (eller tragiske) indslag på film.

Desuden instruerede og producerede Sidney Poitier senere i sin karriere filmkomedier med bl.a. Richard Pryor, Gene Wilder og Bill Cosby. Og i 2002 fik han under stående applaus en æres-Oscar for sine »bemærkelsesværdige bedrifter som kunstner og som menneske«.

Velkommen til nyere musikhistories store minefelt

Sidney Poitiers onkel fastholdt, at familien var flyttet til Bahamas fra kolonier af undvegne slaver fra Haiti. I Bahamas, der dengang var britisk kronkoloni, havde Sidney Poitiers forældre en lille gård på Cat Island, og hans far supplerede indtægterne ved at køre taxa i hovedbyen Nassau. Af og til rejste familien til Miami for at sælge tomater og andre afgrøder, og det var på en af disse rejser, at Sidney blev født – to måneder for tidligt. Men efter amerikansk lov er man amerikansk statsborger, når man er født i USA.

Som 15-årig kunne Sidney derfor sendes til Miami for at bo hos en bror, og året efter rejste han til New York, hvor han klarede sig med småjobs, bl.a. som opvasker. Siden løj han om sin alder og »spillede« ældre og blev indrulleret i den amerikanske hær under Anden Verdenskrig. Hæren blev ikke nogen succes, og derefter »spillede« han mentalt forstyrret for igen at blive hjemsendt. Det talent førte siden til, at han blev optaget ved American Negro Theatre, hvormed sporet var lagt, selv om vejen til stjerne var lang og fuld af fortrædeligheder.

Hollywoods måske største stjerne fylder 100 år

Sidney Poitier var første gang gift fra 1950 til 1965. Fra 1976 har han været gift med den tidligere canadiske skuespiller, Joanna Shimkus, der er af litauisk-jødisk og irsk oprindelse. Fra første ægteskab har han fire døtre og fra andet ægteskab har han to. Derudover har han otte børnebørn og tre oldebørn.

Fra 1995 til 2003 var han medlem af bestyrelsen hos The Walt Disney Company. I 2009 modtog han af Barack Obama præsidentens frihedsmedalje, USAs højeste civile orden.