Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hvad er det, der driver et aktivt menneske som Kent Kirk – erhvervsmanden og politikeren (K), som alle har en mening om? Selv om han i morgen fylder 60 og har nok at se til med sine investeringer til havs, er kursen nu sat mod et helt nyt område, it-verdenen.
For selv om gamle vennekredse er intakte, vil han gerne blive ved med at træffe nye mennesker i andre af samfundets sektorer – det stimulerer nysgerrighed og intellekt – og så skal der da gerne tjenes penge undervejs. Men ikke som administrator, for det må aldrig gå ud over førsteprioriteten, familielivet.
Økonomisk har den tidligere fiskeskipper forlængst fået sit på det tørre. For det var drivkraften, lige fra han som 16-årig stak ud i Nordsøen på farens kutter: Nu ville han lære at sejle skib og fange fisk – for hurtigst muligt at blive økonomisk uafhængig. Allerede som 21-årig havde den nyuddannede skipper tjent nok til at få foden på eget dæk. Den fik sin fars navn, Sand Kirk – og det passede meget godt, sagde de på havnen i Esbjerg, for han havde sandelig arvet gamle Sands temperament, talegaver og autoritet.
Så det var ham, der var i front, da fiskerierhvervet følte EF-båndene snære og tog på protesttogt til Christiansborg.
En politisk lynkarriere begyndte med et konservativt medlemskort i 1974. Han blæste veteranen Knud Østergaard af banen til EF-valget og fik en anden veteran, Poul Møller, som nestor i parlamentet.
Fire år senere var han mediestar: Som Captain Kirk (udt. Kørk) satte han sig i 1983 op mod Margaret Thatchers egenrådige 12 sømilegrænse og sejlede sin stålkutter – med den søsyge verdenspresse om bord – ind i en kontant opbringelse af Royal Navy. Han vandt, ikke blot den efterfølgende retssag i Old Bailey, men også de engelske husmødres hjerter: Da de i TV og på avisforsiderne så den opbragte skipper sidde velfornøjet i hotelsengen med bar overkrop og spise kippers, valgte de ham til årets mand.
Poul Schlüter gjorde folketingsmedlemmet fra Esbjerg til fiskeriminister 1989-93. Siden falmede den politiske stjerne, der også løb ind i en sag om selskabstømning, som han vandt. Men han holder – endnu – fat i det politiske som konservativ gruppeformand i Regionsråd Syddanmark: Her kan V og K absolut ikke enes og slet ikke om placeringen af et sønderjysk akutsygehus. S og K danner spinkelt flertal for Gråsten.
Som erhvervsmand holder Kirk kursen. Han er en af bagmændene til den effektive ES-Vagt, der med Mærsk som hovedinvestor og 25 røde skibe er offshore sektorens altid parate redningskorps i Nordsøens danske og norske sektor. Da et af skibene forleden ret spektakulært sad på grund flere dage ved indsejlingen til Esbjerg, kunne omgivelserne godt på ny mærke den gamle skippers temperament.
De øvrige virksomheder, han er aktiv investor i, har næsten alle noget med søfart og offshore at gøre, og hans næse for nye muligheder er intakt. Derfor er it-branchen i Østjylland et nyt mål.
Sejler skipper da aldrig mere? Jo, men i mindre barske vande. Han og Ruth, der for tre år siden stoppede sin lærergerning, tilbringer lange perioder i feriedomicilet i Sydfrankrig og har sammen med andre danske familier motoryachten »Miss Blue«, en Sunseeker med togter bl.a. til Cannes, Nice og Saint-Tropez. Når der da ikke spilles kaiserlig golf med den distingverede guru Franz Beckenbauer på Terre Blanche, begge med handicap 15,7.
Det bedste ved fødselsdagen i morgen er, at ægteparrets fire børn, de fire børnebørn samt hans mor på 91 og hendes på 92 er med til hjemme på Strandpromenaden i Esbjerg at fejre stamherren lige fra morgenstunden: Familien frem for alt.