Alle tiders sir Paul

Paul McCartneys bidrag til populærmusikken kan ikke overvurderes. Han har i karrieren modtaget 21 Grammy-priser.

Paul McCartney har verdensrekord i tilskuere til en koncert med 350.000./Foto: Bertrand Guay/AFP Fold sammen
Læs mere

Det er formentlig helt overflødigt at nævne, at Paul McCartney, der bliver 75 i morgen, er den legendariske basguitarist og sanger og sangskriver i alle tiders største og mest indflydelsesrige band fra dengang rock hed beat. Sir Paul - han blev adlet for sit bidrag til musikken i 1997, allerede i 1965 blev han og de tre andre medlemmer af The Beatles, Lennon, Harrison og Starr, dekoreret med en MBE, The Most Excellent Order of the British Empire - har været verdensberømt i mere end et halvt århundrede. Og med god grund.

Flere end 2.200 andre har indspillet hans »Yesterday«, hvilket gør den til en af de mest spillede melodier i populærmusikkens historie.

Efter Beatles-tiden fortsatte han sin musikalske karriere med bandet Wings, bl.a. sammen med sin første kone, Linda. Og da Wings i 1977 udsendte »Mull of Kintyre« blev det en af alle tiders mest sælgende singler i Storbritannien. McCartney har alene skrevet eller været med-skriver på 32 sange, der har været nummer ét på Billboard Hot 100. 21 gange har han modtaget en Grammy-pris.

Paul McCartney har som solist skrevet et helt katalog af sange og dertil skrevet både klassisk musik og elektronisk musik. Sin prominente status har han brugt på at støtte international velgørenhed som dyrevelfærd og vegetar-kost (sir Paul er vegetar), mobiliseret modstand mod sæl-drab og landminer, slået et slag for, at flere unge bør have en musikuddannelse etc.

Han har været gift tre gange og er far til fem børn. Hans hustru Linda McCartney døde i 1998 af brystcancer på parrets ranch i Tucson, Arizona. Siden kom hans skilsmisse fra modellen Heather Mills. Den satte også i 2007 rekord. Den er stadig en af verdens dyreste celebrity-skilsmisser. Hun fik, hvad der svarer til godt 400 mio. kr.

Paul McCartney voksede op i Liverpool, hans mor var jordemoder og tjente familiens penge. Hans far spillede trompet og klaver i et jazzband. Han gav unge Paul, da denne blev 14 år, en trompet, som fødselaren imidlertid straks byttede med en akustisk guitar, model Zenith. Noget nyt i tiden havde fanget hans interesse. Det nye hed »rock’n roll«.

Han var venstrehåndet, hvilket var et problem i forhold til guitaren, lige indtil han fik øje på en koncertplakat. Noget havde fanget hans opmærksomhed.

På plakaten var et billede, og på billedet var der en venstrehåndet guitarspillende sanger. Paul studerede billedet indgående. Derefter gik han hjem og satte Zenith’ens strenge på i omvendt rækkefølge, og på selvsamme guitar komponerede han den sang, der siden blev til »When I’m Sixty-Four«, den med ordene »will you still need me, will you still feed me, when I’m sixty-four?«

Resten er musikhistorie.