»Alle tænker: »Nogen må gøre noget«. Men vi glemmer en vigtig ting«

Danmark er det land i Norden, der har fået flest nye unge hjemløse, viser en undersøgelse. Direktør Vibe Klarup fra Hjem til Alle alliancen opfordrer til, at vi ikke blot kræver, at kommunen skal gribe ind. Vi skal også selv invitere de ensomme unge hjem at spise og med til fodbold.

Vibe Klarup, direktør i Hjem til Alle alliancen, mener, vi har forsømt at huske, at vi også selv skal gøre en indsats. »Vi er medmennesker, og hver gang vi beder det offentlige om støtte eller hjælp til et menneske, skal vi altid huske på, at det menneske også skal møde noget andet end systemet.« Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP

Det går stærkt i Danmark. Men det går stærkt den gale vej. I dag er der dobbelt så mange unge hjemløse som for otte år siden, og Danmark har den tvivlsomme ære at være det land i Norden, der har oplevet klart den største stigning i antallet af unge hjemløse under 30 år. Det viser Kraka-undersøgelsen Hjemløsebarometeret, der udkom kort før jul.

Men vi skal ikke kun råbe op om, at kommunen må gribe ind. Vi skal også selv gøre noget. Invitér en ung hjemløs på middag eller med til træning i din fodboldklub, lyder budskabet fra Vibe Klarup, der er direktør for Hjem til Alle alliancen, som arbejder for at bekæmpe ensomhed og hjemløshed blandt unge under 30 år.

»Vi har fået opbygget en virkelig flot velfærdsstat. Men når vi opdager et problem, har vi en tendens til at reagere ved at kigge anklagende mod kommunen og det offentlige. Alle tænker: »Nogen må gøre noget«. Men vi glemmer en vigtig ting. Vi er medmennesker, og hver gang vi beder det offentlige om støtte eller hjælp til et menneske, skal vi altid huske på, at det menneske også skal møde noget andet end systemet. Har personen adgang til fællesskaber med almindelige mennesker, så han eller hun ikke bare bliver klient i et system? Det mener jeg, vi har forsømt,« siger Vibe Klarup, der i dag fylder 50 år.

I 2017 blev hun direktør for Hjem til Alle alliancen, og hun er en stærk fortaler for, at frivillige og civilsamfundet tager større del i løsningen af sociale opgaver. Ikke fordi der skal skæres ned på SOSUer og socialpædagoger. Slet ikke. Men systemet og den offentlige hjælp skal suppleres af engagerede frivillige.

Hvorfor er det vigtigt? Er hjælpen mere ægte, når den kommer fra et menneske, der ikke er ansat til at yde den?

»Det er mere ligeværdigt. Når man møder et andet menneske, mødes man om det at være menneske, i stedet for at den ene er modtager af en offentlig ydelse eller hjælp, som den anden tildeler. Det tænker jeg, er ret afgørende,« siger Vibe Klarup.

Hovedparten af de unge hjemløse er også ensomme og mere sårbare end tidligere ungdomsgenerationer. De har ofte ikke et netværk eller en familie, som kan hjælpe dem, og de er afhængige af, at almindelige mennesker fra civilsamfundet inviterer dem med i fællesskaber, spiseklubben eller i den lokale idrætsforening.

I dag mangler der især billige boliger i de store byer som København og Aarhus. Vibe Klarup mener, at der skal være boliger til cirka 3.000 kroner om måneden, hvis det skal være realistisk for de unge hjemløse. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP.

Voldsramte børn på kontoret

Det er ikke tilfældigt, at Vibe Klarup appellerer til danskerne om selv at yde en indsats. I seks år har hun været formand for regeringens Frivilligråd, og hun har tidligere været direktør for Danner og Psykiatrifonden. Politisk arbejde for det frivillige Danmark er blevet hendes karrierevej, selv om hun oprindeligt tog en rigtig embedsmandsuddannelse på Roskilde Universitet.

Vibe Klarup, direktør

»De børn, der havde været udsat for vold, sad på mit kontor og legede med traktor. Det var hver dag med til at bekræfte mig i, at jeg var med til at gøre en forskel og samtidig var med til at skabe et bedre samfund. Det er fantastisk berigende.«


»Jeg har været glad for alle mine job, men det var først, da jeg blev direktør i Danner, at jeg fik fornemmelsen af at være kommet hjem. Jeg kunne kombinere min viden om strukturer, organisation og økonomi med en væsentlig sag. Og jeg kunne gøre det i et miljø, hvor jeg hver dag mødte de mennesker, som vi arbejdede for at hjælpe. De børn, der havde været udsat for vold, sad på mit kontor og legede med traktor. Det bekræftede mig i, at jeg gjorde en forskel og var med til at skabe et bedre samfund. Det er fantastisk berigende,« siger hun.

Brug for et godt arbejdsliv

For nogle år siden blev hendes karriere bogstaveligt talt sat på et sidespor, da hun flyttede med hele familien til Sønderborg, fordi hendes daværende mand havde fået job i Danfoss. Det endte med at blive det helt store familieprojekt, hvor de voksne fik rusket op i deres snævre københavner-synsvinkel, og børnene fik nogle dejlige år.

»Det var sundt for mig, og vi mødte mange skønne mennesker. Mine børn elskede at bo der, og det var så spændende at bo i en egn med en særlig historie og en helt anden fornemmelse af at være dansk,« fortæller Vibe Klarup.

Efter tre år flyttede familien dog tilbage til København, fordi det var svært for Vibe Klarup at få et job i det sønderjyske, der kunne matche det, hun havde haft i København.

»Jeg havde brug for at få et godt arbejdsliv igen,« siger hun.

Det fandt hun i Hjem til Alle alliancen. Et arbejdsliv, hvor hun kan være med til at skaffe tag over hovedet og et meningsfuldt fællesskab for de cirka 2.300 unge, der skønnes at være hjemløse i dagens Danmark.