Ærkehertug Franz Ferdinand skudt

Billedet viser ærkehertugen Franz Ferdinand, der var tronfølger til den østrisk-ungarske trone og hans kone i Sarajevo på vej til deres bil, som de blev skudt i kort tid efter. Fold sammen
Læs mere

Ærkehertug Franz Ferdinand og hans hustru, hertuginde von Hohenberg, Sophie, døde begge denne dag for 102 år siden i et skudattentat i Sarajevo. Det var anden gang, de blev forsøgt myrdet den dag. I første omgang blev der smidt en bombe mod deres bil, men den eksploderede først efter, at de var kørt forbi, og flere i den efterfølgende bil blev ilde tilredt. Franz Ferdinand, der var tronfølger til den østrigsk-ungarske trone, besluttede sig efter et hvil til at besøge de kvæstede på hospitalet. Chaufføren kørte forkert, og mens han var ved at vende bilen, gik den i stå. Den serbiske nationalist, Gavrilo Princip, var en del af en attentatgruppe og sad på en cafe udenfor det sted, hvor ærkehertugens bil var ved at vende. Han gik ud til den åbne bil og skød først hertuginden og derefter ærkehertugen.

Det fik Østrig-Ungarn til at erklære krig mod Serbien og på grund af alle de alliancer de forskellige lande imellem blev det til den tændte lunte, der udløste Første Verdenskrig.

Gert