Aarhus’ populæreste socialdemokrat

Jacob Bundsgaards karriere har hidtil kun gået op. Borgmesteren i Aarhus var den mest populære lokalpolitiker ved det seneste kommunalvalg, og tidligere i år blev han en del af KLs ledelse.

Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Kaster man et blik på Jacob Bundsgaards CV, er der én ting, der springer i øjnene: Manden har haft fart på.

Valgt til Aarhus Byråd som 23-årig og udnævnt til Socialdemokraternes politiske ordfører kort efter, rådmand for kulturen i en alder af 32 år og borgmester for landets næststørste by tre år senere som kun 35-årig. Læg dertil, at han i januar i år blev udnævnt til ny næstformand i Kommunernes Landsforening, og billedet tegner sig af en karrierebevidst politiker, der har stræbt efter magten og indflydelsen fra en ung alder.

At det lige er i Aarhus, at Bundsgaard har skabt sig en politisk karriere, kan ikke overraske. Han er født i byen, har gået i skole på Skødstrup Skole, er student fra Aarhus Katedralskole, har læst statskundskab på Aarhus Universitet, og har boet stort set hele sit liv her.

At han er endt øverst på den politiske kransekage i byen ved bugten, hvor man har tradition for at vælge mænd med røde partibøger, kan heller ikke undre. Jacob Bundsgaard har nemlig ikke blot geografien i orden, han er tilmed uddannet i den aarhusianske »politiker-skole« for socialdemokrater, bedre kendt som miljøet omkring Frit Forum Aarhus og statskundskab på byens universitet. Frit Forum i Aarhus er stedet, hvor interesserede og håbefulde unge socialdemokrater søger hen, når de stempler ind på Aarhus Universitet. Listen af tidligere formænd for foreningen, der siden har skabt sig en politisk karriere, er lang, og tæller bl.a. Socialdemokraternes nuværende politiske ordfører, Nicolai Wammen, tidligere fødevareminister Dan Jørgensen, Aarhus-rådmand Kristian Würtz og folketingsmedlemmerne Jens Joel og Christian Rabjerg Madsen, og skønt Bundsgaard ikke selv sad i formandsstolen, er han rundet af foreningen og har sit netværk blandt tidligere medlemmer.

Da Nicolai Wammen i 2011 besluttede at lægge borgmesterkæden fra sig i Aarhus, kom det derfor ikke som nogen overraskelse, at Bundsgaard tog over. Støtten fra vælgerne fik han tillige ved kommunalvalget i 2013. Her fik han flest personlige stemmer af alle i landet – 39.237 – godt 10.000 stemmer flere end Frank Jensen i København og flere, end Wammen fire år tidligere.

I den første tid som borgmester holdt Bundsgaard sig forsigtigt til det lokalpolitiske, men i de seneste par år er han oftere blevet spottet i den landspolitiske debat. Senest har han som KL-næstformand advaret om, at flygtningene vil belaste kommunernes økonomi i en grad, så »vi risikerer at udhule velfærden i kommunerne, hvis vi selv skal betale«, og han har også blandet sig i debatten om antiradikalisering af unge, et problem som Aarhus har tæt inde på livet, da byen har fostret adskillige Syriens-krigere.

Om vi får Bundsgaard permanent at se på Christiansborg, som tilfældet har været med forgængerne Wammen og Thorkild Simonsen, er dog tvivlsomt. Ved sin tiltræden som borgmester i 2011 sagde han i hvert fald til Århus Stiftstidende, at han »har ingen ambitioner om at stille op til Folketinget.«