85 i dag: Tillykke til den folkelige kulturs skriftefader

Jørn Hjorting stod bag »De ringer – vi spiller« – en af dansk æterhistories største succeser. I dag turnerer han med radiominder og sang, fordi »man ikke kan være sur, mens man synger«.

Jørn Hjorting.       Foto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere

Jørn Hjorting er kendt som smalltalkens mester. Den folkelige kulturs skriftefader. Radioværternes candy floss. Med sin enkle livsfilosofi »Sorgerne kommer af sig selv – glæderne skal man opsøge« har århusdrengen, den frafaldne teologistuderende og oversergenten gjort, hvad han kunne for at sprede glæde og hygge. Måske har han gjort en dyd af nødvendigheden.

Hans mor døde ung, og han og en søster blev sat i pleje, indtil faderen giftede sig igen, og de to søskende kunne flytte hjem til ham.

Jørn Hjortings stemme er for flere generationer synonym med Danmarks Radios radio. Han blev ansat i DR i 1960, og var efter sigende den første, i 1963, der satte en plade på med en pigtrådsgruppe, der kaldte sig The Beatles. Han var vært for ungdomsprogrammer som »Teenagehjørnet« og »Ti vi ka’ li’« og senere »Morgennisserne«, »Dansktoppen«, »Knas og quiz« og »Prøv lykken«.

Han hyggesnakkede sig ind i dansk æterhistorie fra 1968 og 37 år frem i »De ringer – vi spiller«. Hver onsdag formiddag, indtil DR pillede programmet af P3 i 1996.

Konceptet var enkelt: Ikke bore for meget. Lade lytteren komme til. Nå, hvad laver De ellers? Det lyder spændende! Et musikønske. Så Frøken Klokken. Lige eller ulige klokkeslæt? Svært eller nemt spørgsmål? De formiddage var oaser af ufarlig hygge for over en million lyttere om ugen.

Folk med »god« smag kaldte programmet og dets vært for overfladisk, konfliktsky og småborgerlig. Til det sagde Jørn Hjorting, der internt i Danmarks Radio var kendt som alt andet end en hyggeonkel, i 2006 til Berlingske: »Oprigtig talt mener jeg, at der dengang var tale om en slags foragt for almindelige mennesker.« Og han uddybede: »Det er meget enkelt. Folk betragter mig som en god lytter, som de uden frygt kan betro sig til, uden at de dermed risikerer, at deres privatliv kommer i fare.« Samme år udkom hans erindringer med den sigende titel »Det må jeg nok sige«.

DR forsøgte at lave »De ringer – vi spiller« med Poul Hammerich og Johannes Møllehave som værter. Lige meget hjalp det. De havde ikke Jørn Hjortings lyttertække, så man opgav genoplivningen af succesen.

Han er fortsat med at optræde for ældre mennesker med sang fra eget værksted og muntre minder fra radiotiden. Filosofien er: Man kan ikke være sur, mens man synger.