75 I dag Viljestærk organisator

Ole Bang har viet næsten hele sit liv til ideelle organisationer, der har givet succes –og skrammer.

Ole Bang – var organisatoren allerede som dreng på Frederiksberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Selv om ildsjælen Ole Bang har lagt de officielle pligter bag sig – senest som dynamisk bestyrelsesformand for Elsparefonden – gælder det om at få noget ud af seniortilværelsen. Det er tidligt op af sengen og ud på gulvet til 20 minutters selvkomponeret morgengymnastik.

Så er dagen godt begyndt for den karismatiske organisator, som i dag fylder 75 og også holder sig i form ved at cikle – y’et i verbet har aldrig fundet indpas hos ham.

Ole Bangs navn er først og fremmest knyttet til Kræftens Bekæmpelse, som han blev direktør for og bankede op fra en lidt støvet organisation til at få 350.000 medlemmer og blive en gigant i det danske sundhedsvæsen, der imponerede Europa over.

Det var den viljestærke organisators forrygende mesterstykke – som også blev hans Waterloo. Hans vilje var lidt for stærk. I en benhård konflikt med kræftforskere føg beskyldningerne, og folkets og Folketingets velvilje blev til modvilje og førte til Ole Bangs afgang med et gyldent håndtryk og en femårig kontrakt uden arbejdsmæssigt indhold.

Den sortie sårede ham meget, men med eftertænksomhedens nådegave fandt han sig selv igen. Og det trøster ham vist lidt, at efterfølgeren Arne Rolighed har foranlediget ham til at skrive en lille bog med beretningen om succesen og stormen i den store landsforening.

Ole Bang har været organisator fra barnsben. Som 12-årig samlede han legekammeraterne på Frederiksberg i et lille firma, der delte søndagsaviser ud; som studentermedhjælper lagde han kræfter i flygtningearbejdet, som cand.merc. i Mellemfolkeligt Samvirke og i Røde Kors, og han blev generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp og prøvede sig endogså af som sparekassedirektør.

Ole Bangs officielle gøremål er passé, men ikke de private. Og her er et meget specifikt og aktuelt, som hedder Birgitte Hamborg. Hun er lektor, Søllerøds tidligere viceborgmester og fhv. formand for Det danske Filminstitut. De to har fundet sammen i et parløb, der næppe svækkes af politiske divergenser. Begge holder til på liste A.