60 års filmkarriere

Claire Bloom har spillet mange roller i sit liv. Bedst gik det på filmlærredet og værst i ægteskabene.

Claire Bloom som Ophelia overfor Richard Burton i »Hamlet« på Kronborg i 1954. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den britiske skuespiller Claire Bloom var stor – især i filmens sort/hvide fortid. Debuten på filmlærredet var i Charlie Chaplins film »Limelight« fra 1952, hvor hun er den underskønne danser, Thereza »Terry« Ambrose, der forsøger at begå selvmord, men reddes af Chaplin.

Men allerede i 1948 havde hun dog en lille rolle i filmen »The Blind Goddess«. Men det var først med »Limelight«, at hun slog igennem på internationalt niveau. Og så gik det også hurtigt, for skuespilleren, der var opdraget i den klassiske britiske tradition, hvilket betød, at der gennem hendes karriere har stået meget Shakespeare på programmet. I den forbindelse har hun faktisk også spillet Ophelia i Hamlet på Kronborg. Det var i 1954 med Richard Burton i hovedrollen.

Netop Richard Burton havde hun et stormfuldt forhold til. De har indspillet film sammen som »Alexander den Store« og »Spionen, der kom ind fra kulden«. Hun har også spillet overfor Laurence Olivier i filmen »Richard III«, hvor hun spillede Lady Anne, fra 1955, der naturligvis er bygget over Shakespeares skuespil af samme navn.

Claire Bloom blev ved med at holde sig nær toppen – blandt andet spillede hun med i et par Woody Allen-film, som »Små og store synder« fra 1989 og »Mig og Afrodite« fra 1995.

Varieret kærlighedsliv

Man kunne nævne meget andet fra hendes karriere. Ikke mindst rollen som Lady Marchmain i TV-serien »Brideshead Revisited« på dansk »Gensyn med Brideshead«. Den seneste rolle i en TV-film havde hun i »Kongens tale«, hvor hun spillede den aldrende dronning Mary.

Undervejs har hun været gift tre gange. Først med skuespilleren, Rod Steiger. De fik datteren, Anna Steiger, der er operasanger. I sit tredje ægteskab var hun gift med forfatteren Philip Roth. De blev dog også skilt.

Claire Bloom har skrevet to bøger om sit liv, hvor den anden handlede om hendes ægteskaber og kærlighedsaffærer. I » Leaving a Doll’s House: A Memoir«, der mere end antyder forbindelsen til Ibsen beskriver hun affærerne med Richard Burton, Laurence Olivier og Yul Brynner. Desuden en grundig beskrivelse af ægteskabet med Philip Roth. Det fik ham til at skrive en kontraroman med titlen »Jeg blev gift med en kommunist«, hvor bogens kvindelige karakter ved navn Eve Frame syntes af referere til Claire Bloom.