200.000 på lægterne

Den svenske målmand Kalle Svensson får snuppet bolden for næsen af brasilianeren Ademir under en kamp ved VM i 1950. Arkivfoto: AFP Fold sammen
Læs mere

Det tog sin tid, men 16. juli 1950 lykkedes det ikke færre end 199.854 mennesker at finde en plads på det berømte og dengang nybyggede Maracana Stadion i Rio de Janeiro til VM-finalen i fodbold mellem Brasilien og Uruguay.

Det er det største antal tilskuere, der nogensinde har været til en fodboldkamp, og det vil næppe blive overgået de næste mange, mange år – hvis nogensinde – for der er ganske enkelt ingen stadioner, der længere kan tage så mange tilskuere. Heller ikke Maracana.

Stadionet, der til daglig er hjemmebane for tre ud af fire af de største fodboldklubber i Rio de Janeiro, Flamengo, Botafogo og Fluminense, er ejet af delstaten Rio de Janeiro og opkaldt efter Rio Maracana – en flod, der siden er blevet til en kanal.

Det brasilianske stadion har gennemgået flere ombygninger, der hver gang har skåret af tilskuerkapaciteten – især fordi man er gået fra ståpladser til siddepladser.

Den seneste opbygning fandt sted op til VM-slutrunden i 2014, og nu er der »kun« plads til 78.838 tilskuere. Det gør dog stadig Maracana til Brasiliens største stadion – og det næststørste i Sydamerika, og samtlige pladser vil med garanti være besat, når atleterne til OL marcherer ind til åbningsceremonien fredag 5. august.

VM-finalen i 1950 blev i øvrigt ikke nogen fest for hovedparten af tilskuerne. Uruguay slog nemlig Brasilien med 2-1.

Billedet viser Sverige i kamp med værtsnationen ved en gruppekamp ved VM i 1950.

Sus