1990ernes sexsymbol fylder rundt

Pamela Anderson blev med »Baywatch« kendt for en barm, som kun nødtørftigt lod sig tøjle af en bikinitop, der til gengæld så ud som om, at den hvert øjeblik kunne eksplodere.

Pamela Anderson Foto: Werner Kerschbau  Fold sammen
Læs mere
Foto: FOTO-KERSCHI.AT/WERNER KERSCHBAU

Alle tider har haft sine sex-symboler. Fra Venus fra Willendorf for anslået 27.000 år siden og til vore dage. For 100 år siden var det stumfilmstjernen Mary Pickford, i 1950erne var det Marilyn Monroe, og i 1990erne var det ubestridt Pamela Anderson, hvis berømmelse på ingen tid steg til stjernehøjder med TV-serien »Baywatch«.

Handlingen udspillede sig på en badestrand befolket af billedskønne skikkelser, der kunne få enhver græsk marmorstatue til at syne som en slatten sofakartoffel. Pamela Anderson var en af dem, og hendes yppigste fortrin var en barm, som kun nødtørftigt lod sig tøjle af en bikinitop, der til gengæld så ud som om, at den hvert øjeblik kunne eksplodere. Samtidig en ikke ubetydelig del af seriens spændingsmoment.

Oldefar fra Finland

Pamela Anderson er canadier af fødsel. Hun er født i Ladysmith, British Columbia. Hendes far reparerede olie- og kulfyr, og hendes mor var servitrice. På fædrene side var hendes oldefar, Juho Hyytiäinen, indvandret fra Finland, og på mødrene side er der russiske aner.

Det var oldefar Juho, der belært af bitre erfaringer med canadiernes udtale af finsk, ændrede efternavnet Hyytiäinen til Anderson.

Efter endt skolegang flyttede hun til Vancouver, hvor hun arbejdede som fitness-instruktør. Så i februar 1990 optrådte hun i ikke meget andet end lidt neglelak i herremagasinet Playboy, hvorefter hun blev castet til »Baywatch«. Siden har hun også optrådt i film som »Raw Justice« (1994), »Barb Wire« (1996) og »Blonde and Blonder« (2008), af hvilke ingen har sat sig blivende spor i den kinematografiske historie.

Ægteskab med Tommy Lee

Pamela Anderson blev gift med trommeslageren Tommy Lee fra gruppen Mötley Crüe i 1995 efter at have kendt ham i knap fire dage. De blev gift på en strand, og hun var iført bikini. Pamela Andersons mor vidste ikke noget, før hun forbløffet læste om det i et ugeblad.

Under et indbrud i parrets hjem samme år blev et privat videooptagelse med Pamela og Tommy som aktører stjålet, og det indiskrete indhold var med til at sætte turbo på udbredelsen af internettet. Sammen fik de sønnerne Brandon og Dylan, før de i 1998 blev skilt.

Efter skilsmissen var Pamela Anderson en tid kæreste med modellen Marcus Schenkenberg, sangeren Kid Rock og filmproducenten Rick Salomon. Sidstnævnte blev hun gift med i Las Vegas mellem to optrædener på The Planet Hollywood Resort and Casino. De blev efter en række ægteskabelige op- og nedture i offentligheden endegyldigt skilt i 2015.

I juli 2008 dukkede hun op i australsk TVs version af Big Brother og var der i tre dage. Honoraret svarede til små tre millioner kroner. Siden er hun dukket op i bl.a. indisk, britisk, bulgarsk og tysk TVs Big Brother-udsendelser.

Pamela Anderson er veganer – hun blev det, da hun som teenager så sin far rense og pelse et nedlagt dyr efter en jagt – og hun er aktivist for dyrevelfærd.