1980ernes gulddreng Rick Astley er blevet voksen

Rick Astley var popstjerne i Bieber-størrelse i slut-1980erne og leverede letfordøjelig pop. Siden blev der stille.

Rick Astley.      Foto: Juanjo Martin Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rick Astley var 1980ernes musikalske svar på morgenmadsproduktet Guldkorn. Fabriksfremstillet, honningsød og fuld af tomme kalorier.

Trods en enestående evne til at efterlade lytteren med en let oppustet følelse, skovlede radiostationer, MTV og ikke mindst publikum i slut-1980erne alligevel tallerkenstore portioner af Rick Astley ind. Sange som »Never gonna give you up« (Astleys gennembrudshit), »Whenever You Need Somebody« og »Together Forever« fandt vej til mangt et pigehjerte og drengeværelse, debutalbummet fra 1987 solgte imponerende 15 mio. eksemplarer og gjorde sangeren til datidens svar på Justin Bieber.

Rick Astley var succesens ansigt udadtil, men i virkeligheden var producer-trioen Stock Aitken Waterman (SAW) de egentlige bagmænd. Mike Stock, Matt Aitken og Pete Waterman komponerede, producerede og opfandt i de år navne som Rick Astley, Kylie Minogue og Jason Donovan efter den samme pop-formel: Teen-pop i et højenergisk tempo tilsat klichetunge kærlighedstekster om hjerter i brand sunget af et kønt ansigt. Processen blev styret benhårdt, formlen var højeffektiv, men kunstnerisk frihed var udelukket for Astley og co. De skulle bare sørge for, at håret var fønnet og blazerjakkens ærmer smøget op. Om den periode sagde Rick Astley i et interview med Berlingske i 2001:

»Jeg fik på intet tidspunkt lov til at udleve eller bare finde min egen personlighed, som alle andre unge mennesker gør på det tidspunkt i livet. Jeg er stolt over min fortid, af de plader jeg lavede, men jeg havde det ikke godt personligt. Det var ikke mig, men en rolle jeg spillede.«

Efter voldsom succes med de første to album, og siden mindre og mindre succes med de næste to, pensionerede Astley sig selv fra rollen som popstjerne i 1993 i en alder af blot 27 år. I stedet har han helliget sig livet sammen med hustruen, danske Lene Bausager, der er filmproducent, og datteren Emilie. Et par enkelte musikalske pip er det blevet til siden da, ingen af dem dog guldkorn.