1960er-poppens skrøbelige geni

75 i morgen. Brian Wilson har skabt gudsbenådede og banebrydende popsymfonier som kreativ leder af The Beach Boys.

epa06026181 (FILE) - US singer and former Beach Boys member Brian Wilson performs on stage as part of the Vienna Jazz Festival, at the Vienna State Opera House, in Vienna, Austria, 03 July 2007 (reissued 13 June 2017). Wilson will celebrate his 75th birthday on 20 June 2017. EPA/BARBARA GINDL AUSTRIA OUT
Læs mere
Fold sammen

Brian Wilson har nedsat hørelse på sit højre øre. Det er sandsynligvis forårsaget af et kraftigt slag. Måske som følge af, at hans far Murry slog ham og hans yngre brødre Carl og Dennis, sådan som det ofte forekom op gennem drengenes opvækst i Los Angeles-forstaden Hawthorne. Den dominerende patriark Murry blev et spøgelse, der hjemsøgte Wilson gennem store dele af hans liv.

Men den nedsatte hørelse påvirkede ikke kærligheden til musik. Allerede som barn viste Brian tegn på musikalitet. Som syv-årig sang han soloer i kirkekoret og kort efter begyndte han at lære sine brødre at synge vokalharmonier. I 16 års-fødselsdagsgave fik han en båndoptager. Med den begyndte han at eksperimentere med at optage sange og harmonier.

Sammen med fætteren Mike Love og vennen Al Jardine dannede Wilson-drengene i 1961 bandet The Pendletones. De indspillede singlen »Surfin’«, som kom på det lille selskab Candix og blev et lokalt hit. Uden kvintetten fik besked ændrede selskabet deres navn til The Beach Boys. Candix kom dog i pengeproblemer, så bandet tog det nye navn og skred. I stedet skrev de kontrakt med Capitol Records.

The Beach Boys fik hurtigt succes. Deres ubekymrede, californiske surferimage og en perlerække af iørefaldende hits som »Surfin’ USA«, »I Get Around« og »California Girls« var populært hos pladekøberne. Men successen havde sin pris.

Brian havde svært ved at styre sine dæmoner. Dels søgte han at imponere sin hårde far, der aldrig anerkendte hans talent, og dels ville han overgå The Beatles. Han ville tage det skridtet videre kunstnerisk. Gå forrest som sangskriver, arrangør og producer. Revolutionere. Han havde musikken i hovedet. Den skulle bare ud. Han forsøgte at hjælpe den ud ved brug af stoffer som kokain og LSD.

Mens de øvrige stranddrenge turnerede, blev Brian i 1966 hjemme for at indspille et nyt album med en gruppe studiemusikere. Resten af bandet indsang deres vokaler efter turnéen. Resultatet blev det popsymfoniske mesterværk »Pet Sounds«.

Men Brian ville endnu videre. Han havde en vision. Den hed »Smile«. En »teenagesymfoni til Gud«, der blandt andet skulle inkludere den nye sang »Good Vibrations«, som hastigt blev et stort hit.

Herefter kækkede filmen. Personlige, tekniske og lovmæssige problemer fik indspilningerne af hans magnum opus til at kollapse. Projektet blev skrinlagt og i stedet udkom albummet »Smiley Smile« med nedbarberede udgaver af noget af materialet.

Nederlaget var udslagsgivende for, at Wilson blev kastet ud i et 20-årigt mareridt med stoffer, alkoholisme, overvægt og mental ustabilitet. Han blev en frygtsom zombie, der isolerede sig for omverdenen i flere år.

I slut-1980erne begyndte Brian Wilson stille og roligt at finde tilbage til livet og i 1990erne vendte han tilbage til musikken. Cirklen sluttede dog først endegyldigt, da det skrøbelige popgeni i 2004 endelig fik udsendt »Smile« i den form som det var tiltænkt. Det var værd at vente på.