Yung er lyden af ungdom

Det talentfulde Aarhus-band Yung synger rastløse sange om ungdommens håb, tvivl og drømme på »A Youthful Dream«.

Yung: »A Youthful Dream« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad er lyden af ungdom? Først og fremmest er det nok ikke én lyd men mange. Vi er jo forskellige, må man forstå. Også når vi er unge. Nogle udtrykker sig gennem hiphop, nogle dancehall, andre elektronisk eller pop og så frem­deles.

Danske Mikkel Silkjær Holm udtrykker sig gennem energisk fræsende rockmusik. Og han er god til det. Han er kun 21, men har allerede gennem flere år været en kreativ dynamo i Aarhus’ spirende undergrundsmiljø.

Men ambitionerne er større end det, og med bandet Yung har han på ryggen af et enkelt album og en EP spillet sig langt ud over ikke bare Aarhus’ kommunegrænse, men også Danmarks.

Nu står vi så med den internationalt udsendte fuldlængde-debut, »A Youthful Dream«. Det er en titel med håb i. Som ung har man alle muligheder foran sig, man tør tænke stort, man tør drømme.

Men i titlen ligger der også en antydning af melankolsk selvbevidsthed: Ved at kalde drømmen ungdommelig, siger man også, at den er flygtig, at man nok kommer på bedre tanker, når drømmene banker ubarmhjertigt ind i voksenlivets realiteter.

Som om hængslerne er ved at falde af

Og det er netop i dette spændingsfelt, Silkjær og Yung bevæger sig. Musikken har en rastløs energi, den er flosset i kanten, den støjer, skurrer og kan være lettere desorienterende. Men den er samtidig overstadig, obsternasig og rummer melodistumper og riffs, der gør glad og gør godt.

Yung har lige fra begyndelsen haft en særlig evne til at spille på en måde, der får det til at lyde, som om hængslerne er ved at falde af. Denne vilde og punkede energi er stadig på fuldt display på sange som »The Hatch«, »Commercial« og »Blanket«, men på store dele af pladen viser Silkjær & Co. stor udvikling med et langt mere nuanceret udtryk.

Silkjær selv synger fortsat med lidt af samme hæse desperation og skingerhed som Kurt Cobain. Men omkring ham ringler guitarerne åh-så-kønt på numre som »Morning View« og »Pills«, og det er i det hele taget en fornøjelse at høre, hvordan Yung lader grumset støjguitar danse pardans med renere og mere melodiske linjer gennem store dele af pladen.

Et særligt sted i livet

Et af de klare højdepunkter her er dog »The Child«, hvor Silkjær over en tilbageholdt 6/8-fornemmelse lader guitarerne få følgeskab af et flot tema for klaver og trompet, mens han synger om en ung, tvivlende, usikker og angstfuld mand, der inderst inde stadig føler sig som et barn.

Sådan er det at blive voksen. Man bliver det ikke fra den ene dag til den anden. Og det kan være et forvirrende sted at være.

Men når først man er ude på den anden side, har man ikke længere adgang til de følelser. Og det skaber en anden slags vemod. Godt, at vi har Yung til at minde os om det dér helt særlige sted i livet.

Hvem: Yung.

Hvad: »A Youthful Dream«, Fat Possum.