Verdens mindste pladeselskab med verdens største ambitioner

På Vesterbro sidder Nanna Clausen i et lille lokale oven på en kaffebar og driver et nystartet pladeselskab, Fake Diamond Records, der indtil videre satser på skæve københavner-artister.

Nanna Clausen fra verdens mindste pladeselskab foran Verdens indste Kaffebar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Berg

På fire gange tre kvadratmeter – oven på Verdens Mindste Kaffebar i Tullinsgade på Vesterbro i København – sidder Nanna Clausen og administrerer pladeselskabet Fake Diamond Records, et nyt og endnu lille bitte pladeselskab, der i marts måned i år havde sin spæde begyndelse.

Det er blandt andet placeret her, fordi Vesterbros lokale kunstnere og musikere i forvejen hænger ud på caféen, mens Fake Diamond Records lokale ovenpå allerede er indviet til musik – tidligere er det blevet brugt af forskellige musikere som for eksempel Camille Jones og Julie Michelsen til øvelokale.

Bag Fake Diamond Records står en privat mand, der ønsker at være anonym, men som altid har haft en drengedrøm om at starte sit eget pladeselskab. Ønsket blev dog først indfriet, da han kom i kontakt med Nanna Clausen, som var den rigtige til at løfte projektet. Så han har nu trukket sig i baggrunden, mens Label Manager, Nanna Clausen, og ind i mellem en ung praktikant, styrer det lille pladeselskab, der allerede har tre signede kunstnere, der i løbet af de næste par måneder kommer på gaden med nogle ret så uortodokse singler.

»Der er et kæmpe vækstlag i dansk musik, som er lidt skævt og anderledes, og som faktisk har mulighed for at blive stort. Og det er blandt dem, vi har set et potentiale,« fortæller Nanna Clausen.

Indtil videre gælder det tre artister, Ohhmarymary, FredNukes og Balstyrko, som Fake Diamond Records har signet med.

»Ohhmarymary er en multikunstnerduo, to piger som dels laver musik, men også instruerer musikvideoer – fx JaConfettis seneste – laver installationskunst og grafik. Vi laver faktisk en dvd med dem, fordi de ikke ser sig selv som et klassisk albumband, og derudover bliver deres numre udgivet som singler. De har altså en ret unik lyd med deres old school beats og naive rapstil. Der er sgu ingen, der synger som dem, og så gør de det supernemt for os, da de selv laver covers og videoer. Vores anden kunster er FredNukes, der laver helt straight up hiphop, og er 1/8-del af hiphopkollektivet Nobody Beats the Beats. Han rapper på engelsk, er inspireret af rappere som Kanye West og adskiller sig både produktionsmæssigt og tekstmæssigt fra nogle af de store danske navne som Niarn og LOC, der jo synger på dansk. Vores tredje band hedder Balstyrko, hvis musik jeg plejer at beskrive som hiphop inspireret af gammel danske visetradition, og de har altså også en ret unik lyd. De består af Ane Trolle, Blæs Bukki, der var med i Bikstok Røgsystem og Malk De Koijn, og Ormen, som også er med i Københavner dub-duoen Melk,« fortæller Nanna Clausen.

Og det med den unikke lyd kan AOKs udsendte kun give hende ret i. Vi har selvfølgelig placeret os på Verdens Mindste Kaffebar, hvor Nanna Clausen har taget sin Ipod med, så vi kan få lyd på den musik, vi taler om.

Sidstnævnte lyder i journalistens ører som en sammenblanding mellem noget TV2-rap blandet med Trentemøller, men det vil de sikkert selv rynke på næsen over, for det er jo i virkeligheden så svært at beskrive musik med ord.

Nanna Clausen sludrer med én af cafeens hættetrøje-typer ved nabobordet – én af dem, der faktisk HAR slået hætten op uanset vind og vejrforhold, for de hænger ud her – og er selvfølgelig også i musikbranchen. Ved siden af caféen, ja, der er jo ikke ret mange stole, står endnu et slæng hættetrøjer og sludrer. Tullinsgade og miljøet omkring kaffebaren må være hovedcentralen for hættetrøjerne.

De tre første kunstnere, som Fake Diamond Record har valgt at signe med, er alle tre hiphop bands, men repræsenterer tre meget forskellige hjørner af hiphoppen.

»Jeg føler, de er ret unikke på hver deres måde. Man kommer i hvert fald ikke til at høre en masse bands, der lyder lige som dem i radioen. Og ja, de er alle tre inspireret af hiphoppen, men det ene band er mere poppet, det andet mere straight up hip hop og det tredje lidt triphop-agtigt og mørkt. Vores ambition er ikke at blive et hiphop-label. Derfor taler jeg også lige nu med et rockband og nogle elektroniske artister, så den vej er vi altså også åbne for,« siger Nanna Clausen.

På samme måde som Fake Diamond Record her i startfasen har etableret pladeselskabet omkring tre hiphop-bands, er de også indtil videre et meget københavnerfunderet label. Og det hænger naturligt nok sammen med, at de tre artister er fra nabolaget på Vesterbro og alle sammen er nogle som Nanna Clausen har fået kendskab til i nærmiljøet.

»Det er bestemt ikke fordi, vi ikke vil have artister ind fra Jylland, men vi er funderet i et kreativt miljø omkring Tullinsgade. Det er artister, der er involveret i musik, grafik og alt muligt andet kreativt i lokalområdet. Så på den måde er vi da klart et Københavner-label, og vi er glade for at ligge her i Tullinsgade. Men får vi for eksempel kontakt til en svensk artist, der har en unik lyd, og som vi tror på, vil vi da meget gerne udgive hendes eller hans musik. Det ville jo være dumt at skære den hånd af, der fordrer os,« siger Nanna Clausen.

Mange af de små pladeselskaber i Danmark har tradition for at være startet af musikere, som har haft lyst til at udgive deres egen musik og som langsomt også er begyndt at udgive andre artisters musik. Det er ikke tilfældet med Nanna Clausen og Fake Diamond.

»Jeg har aldrig selv spillet musik. Men siden jeg begyndte at opdage musik for alvor, som cirka 12-årig, syntes jeg, at alt det, der var bagved musikken, var spændende - faktisk den mindre glamourøse side af musikken. Efter gymnasiet skulle jeg bare arbejde i en pladeforretning, og her kunne jeg enormt godt lide at dele mine musikoplevelser med andre, og for eksempel introducere kunder for nye artister, der mindede om dem, de i forvejen godt kunne lide,« siger Nanna Clausen.

Hun kom til at arbejde i Fona 2000 på Strøget i København i sammenlagt syv år, men i de sidste tre år tog hun sideløbende en Bachelor på Rytmisk Konservatorium i Music Management, og var faktisk studerende på første årgang på den nystartede uddannelse, som musikbranchen efter års forbrug af autodidakte pladefolk havde eftersøgt. Under studieårene var Nanna Clausen dels i praktik på Universal i Danmark, men også på det engelske label, Island, hvor hun blandt andet havde kontakt til U2, PJ Harvey og Amy Winehouse.

»Jeg var marketingsassistent og har siddet i masser af møder med 35 ansatte og Bono fra U2. Jeg var derovre i 2004 og arbejdede også en del med Keane, som netop på det tidspunkt var et kæmpe navn i England. Det er alligevel få, der har været en del af det store cirkus. Jeg føler mig vildt heldig, og synes det har været godt at have med i bagagen,« siger Nanna Clausen.

Efter studiet arbejdede hun et år som promotion manager på det danske pladeselskab EMI, mens hun under sit studieforløb var ansat på Swan Lee’s pladeselskab, Gogo Records:

»Jeg var en del af den daglige drift på det lille selskab, som bl.a. udgav Claus Hempler og Dansk Fløde’s musik, og det er nok det job, der minder mest om det, jeg har nu. I dag har jeg selvfølgelig langt mere kreativ indflydelse,« siger Nanna Clausen.

Og med til den kreative indflydelse hører også, at det er vigtigt for Nanna Clausen, at hun kan lide den musik, som hun skal ud og promovere:

»Jeg er bedst til at arbejde med noget, som jeg virkelig synes er fedt. Heldigvis har jeg en bred smag. Men jeg vil have svært ved at tage noget ind, som jeg virkelig ikke kan høre ideen i,« siger Nanna Clausen, der dels orienterer sig via myspace eller ved hjælp af mund til mund-metoden.

»Myspace har jo været med til at gøre de skæve bands mere tilgængelige. Og så kan man jo på myspace lynhurtigt tage kontakt til et band, og det giver jo helt af sig selv et kæmpe netværk. Men der foregår altså også meget networking i det lokale miljø. Jeg kan for eksempel lynhurtigt ved hjælp af mund til mund-metoden finde én, der kan scratche på en plade. Tidligere kom artisterne ind på et pladeselskab med et demobånd i hånden og ventede i månedsvis på at få en reaktion, i dag handler det mere om én, der har en fætter, der laver noget fed musik i sit soveværelse på sin computer, og ham skal man altså lige tage ud og lytte til på Stengade på lørdag,« siger Nanna Clausen.

Der popper rigtig mange små uafhængige pladeselskaber op i øjeblikket, og nu har pladeselskabet med det flamboyante navn, Fake Diamond Records, et halvt år på bagen. Navnet opstod eftersigende bare fordi det lød sjovt på dansk og fedt på engelsk – og flere af Nannas venner har for øvrigt joket med, at det også kunne hedde ’Verdens Mindste Pladeselskab med Verdens Største Ambitioner’. Men vil Fake Diamond Record klare sig, og er der overhovedet behov for ét pladeselskab mere i Danmark, hvor pladebranchen i forvejen er rimelig trængt?

»Dansk musik har aldrig været på vej ned ad bakke. Måske salgstallene, men der er så mange bands ude i øvelokalerne, som har brug for et pladeselskab. Og så tror jeg ikke, at den musik, vi har fundet ville få samme opbakning og organisering uden os. De var nok kommet ud og måske endda på større selskaber, men ikke nødvendigvis med den lyd, artisterne ønsker. Vi fokuserer nemlig på, at artisterne har meget selvbestemmelse, og laver ikke om på deres musik, fordi vi vil have det til at sælge bedre med en mere kommerciel lyd, men lader dem lave den musik, som vi fra starten af godt kunne lide,« siger Nanna Clausen.

@Aok Rubrik 22:11 til Nanna Clausen

Hvilken cd har du liggende i din cdafspiller lige nu?

»Ingen, men mit iTunes-bibliotek byder lige nu på bl.a. LL Cool J, AmyWinehouse og vores egne kunstneres musik.«

Hvornår hørte du sidst en ny god kunster?

»En kunstner vi er ved at signe, så det vil jeg helst ikke sige! Derudover er jeg ret vild med bandet Cookies (www.myspace.com/cookieskbh).«

Hvornår og hvor og har du sidste været ude at høre musik?

»Frie børn leger bedst release fest i starten af september i Kulturhuset på Islands Brygge med live musik af bl.a. JaConfetti.«

Hvor er det interessant at gå hen og høre musik?

»Festivaler med usignede bands som fx Trailer Park Festival på Islands Brygge, der fandt sted første gang i starten af juli bag A-huset i år, eller Spot festivalen omkring Musikhuset i Århus , som hvert år ligger i første uge i juni.«

Hvilke natklubber spiller ifølge dig fed musik?

»Vegas natklub og Hip Hop kontoret @ Idealbar, som er en torsdags klub, der udelukkende spiller hip hop. Klubben er altid garant for gode hip hop DJs og god stemning.«

Hvor går du hen, hvis du skal købe musik?

»På nettet – under iTunes, HMV.co.uk eller Soundstation på Gl. Kongevej på Frederiksberg, hvis jeg har lidt ekstra beholdninger at tage af.«

Hvornår har du sidst været på kunstudstilling?

»Ikke lige for nylig, men jeg kan altid varmt anbefale Telefon Til Chefen i Asger Rygs Gade, som både er boghandel og kunstgalleri med skiftende udstillinger.«

Hvornår har en film sidst inspireret dig?

»Det var egentlig ikke selve filmen ’Closer’ fra 2004, der efterlod et stort indtryk på mig, men derimod soundtracket med bl.a. Damien Rice, som jeg fandt interessant. Jeg kan huske, at jeg blev hængende efter filmen, for at finde ud af, hvem der sang tema-sangen, fordi den var så fed.«

Hvor går du hen og spiser et godt måltid mad?

»Thai Pan i Korsgade i hverdagen, der har billig og god thaimad, som man aldrig bliver træt af. La Buca på Godthåbsvej i weekenden, som laver den bedste italienske mad i Danmark.«

Hvordan vil du helst bruge en fridag i København?

»På en hyggelig café med en veninde eller min kæreste. Det kunne fx være Verdens Mindste Kaffebar, Floras på Blågårds Plads eller Gastronova på hjørnet af Vesterbrogade og Valdemarsgade, som laver lækker økologisk mad.«

Hvilken oplevelse ville du give en turist i Kbh.?

»Hvis de var interesserede i arkitektur, ville jeg gerne have vist dem rundt i Radiohuset, men det er under ombygning. Men så er der jo loppemarkederne i Tullinsgade, som er en tilbagevendende begivenhed hver sommer. De er smadderhyggelige og udover boderne i gaden holder alle butikkerne også åbne.«