Ulmende intense Cody

Danske Cody er skrumpet, men har ikke mistet grebet om den melankolske og raffinerede folk-rock på deres fjerde album.

Cody: »I’ll Ride With You« Fold sammen
Læs mere

Oprindeligt var de et kollektiv med op mod syv musikere. I dag er Cody er svundet ind til en kvartet.

»Vi opfatter det som en forædling. Når man tyrer trommestikker af sted i studiet, bliver det lidt tydeligere, hvem man ønsker at ramme«, skriver medlem Frederik Thybo i pressematerialet, der følger med gruppens fjerde album, »I’ll Ride With You«.

Rock’n’roll-kanten i Thybos humoristiske udtalelse stemmer dog ikke overens med det nye album. Ligesom på deres forrige plade tager Cody nemlig hyppigt Line Feldings cello og Thybos violin i brug på de fortrinsvis melankolske og stilistisk beherskede folk-rock-sange.

Cody bliver ofte nævnt som et af Danmarks (alt for) få country- eller americana-bands, og på »I’ll Ride With You« beviser Cody igen, at de mestrer den raffinerede country-prægede ballade.

Titelnummeret emmer af langstrakte landeveje og marker, så langt øjet rækker. Med guitarernes akustiske fingerspil og næsten lige så nænsomt elektrisk slide-værk i forgrunden begynder nummeret i et afdæmpet hjørne, men opbygger en kontrolleret ildhu via et sælsomt, støvet vokalsample og de insisterende strygere.

Vaklende engelske tekster

Den mere spartanske »Crystal Water« »nøjes« med en livlig guitarfigur, lyse klavertoner hist og her og baggrundslyde, der hviner som rustne låger, men fortjener at blive lyttet til, om det så er på sydstatsverandaer eller københavnske altaner.

Også når de sætter tempoet op, slipper Cody godt fra det.

De næsten house-agtige klaverakkorder på »When the Boys Stop Running and the Girls Aren’t Here« hægter sig fast i hjernebarken, mens den knurrende guitarsolo tilføjer en tiltrængt råhed.

Som med mange andre danske bands, der synger på engelsk, er resultaterne blandede.

Forsanger Kasper Kaaes ekstradybe vokal gør »First Kiss«’ trivielle kærlighedsscene-i-regnen-tekst næsten ufrivillig komisk, mens »Saw It Coming« måske prøver at kommentere på det finansielle kollaps i 2008 og dets medvirkende, men gør det på en for flad facon (»We all saw it coming / like days, weeks and months«).

Omvendt slutter de af med den skræmmende »WW«, en fortælling om at være i sikkerhed og isolation på et værelse uden vinduer og væk fra alle verdens farer. Det er dén ulmende intensitet, man kun kan håbe at høre mere af fra Cody.

Hvem: Cody.

Hvad: »I’ll Ride With You«, Playground.